Zaljubljene rode ponovno skupa: Klepetan se 12. put vratio Malenoj!

Screenshot: YouTube

JEDNA od najljepših ljubavnih priča iz životinjskog svijeta dobila je nastavak - dvanaesti po redu.

Naime, Malena je još prije 20 godina ostala slomljena krila nakon što su je prije ozlijedili lovci i ne leti na jug pa njezin dugogodišnji partner, rodan Klepetan, svake godine putuje u Hrvatsku kako bi posjetio Malenu, piše eBrod.

Dvanaesti je put prešao 13 i pol tisuća kilometara kako bi se vratio Malenoj za koju brine umirovljenik Stjepan Vokić, koji o Malenoj skrbi u dvorištu područne škole "Ivana Brlić Mažuranić" u Brodskom Varošu.

Međutim, ova "ljubavna" priča ima i drugu stranu. Naime, mnogi o rodama pišu, a Stjepan Vokić o Malenoj već više od 20 godina brine sam.

"Cijelu ovu godinu nitko me iz gradske uprave i Turističke zajednice nije posjetio ili upitao kako sam i imam li s čime skrbiti o Malenoj. Stid me reći, molim prijatelje da me odvezu na kanale da bi Malenoj uhvatio koju ribicu jer za benzin i hrenovke nemam novaca", rekao je prošle godine Stjepan Vokić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Klepetan na putu prema jugu preleti oko 14.500 kilometara. Bio je prstenovan i točno znamo gdje bude tijekom leta. Ne leti direktno prema Africi, nego ide preko Bospora prema Istambulu, Iraku, Iranu, pa preko Sinaja u Afriku. Leti sve do Južnoafričke Republike. Prva jaja Malena će snijeti za desetak dana, a zatim svaka tri dana po jedno", objašnjava iskusni Vokičić, vidljivo zadovoljan što je Klepetan ponovno u Brodskom Varošu. Uz njegovu pomoć, Klepetan i Malena do sada su othranili 45 mladih roda.

Malo je poznato da je Malena imala partnera tri godine prije Klepetana, ali se on jednog proljeća nije vratio iz Afrike.

"Srce mi ispuni radost kad Klepetan dođe. Treba preći tolike kilometre, to je pravo za zamisliti se", kaže Stjepan i dodaje da mu je "srce sada na mjestu", ali pred njim je i obveza da za ljubavni par tijekom sezone pribavi dovoljno hrane jer Klepetan sam to ne može.

Ljubav dviju roda u Slavonskome Brodu skromno postiže i prve ekonomske učinke. Nedaleko od gnjezda poznatoga pernatog para otvoreno je seosko turističko gospodarstvo "U rodinom gnijezdu", a sve je više i turističkih skupina koje tijekom posjeta Slavonskome Brodu žele pogledati što rade Klepetan i Malena.

Hoće li redovito kune početi stizati i Stjepanu za njegov trud, tek će se vidjeti. Njegov trud zasad podupiru povremene donacije izazvane medijskom pozornošću, a medijska pozornost stiže sa svih strana svijeta: tekstovi i fotografije Klepetana i Malene našli su se i na stranicama čileanskih, japanskih i ruskih medija.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara