Započela "Noć muzeja": Više od 800 različitih programa u stotinjak hrvatskih gradova

Foto: Hina
 
NOĆ MUZEJA, koja se ove godine održava u više od 200 muzeja, galerija i kulturnih ustanova diljem Hrvatske, s više od 800 programa u stotinjak hrvatskih gradova, počela je večeras u zagrebačkom Muzeju Mimara otvorenjem izložbe "Nakit iz fundusa Zemaljskog muzeja BiH u Sarajevu - Izložba s povodom" i kratkim koncertom Kemala Montena.
 
Riječ je o izložbi kojom hrvatska muzejska zajednica daje potporu Zemaljskom muzeju BIH u Sarajevu, koji je zbog neriješene pravne regulative i financijskih poteškoća više od godinu dana zatvoren. Izloženo je šezdesetak primjeraka nakita nastalog od 4. stoljeća prije Krista do početka 20. stoljeća, arheološki nalazi i etnografski primjerci nakita i opreme nošnje s područja BiH. Priređena je i prigodna prodajna izložba replika nakita iz tog fundusa, od čega će se dio prihoda izdvojiti za Zemaljski muzej.
 
 
Ministrica kulture Andrea Zlatar Violić istaknula je da simbolično otvorenje u "Mimari" nije samo gesta muzejske i kulturne suradnje, nego i gesta solidarnosti, te tek početak suradnji u nadi da će svaki kustos muzeja, koji uspijevaju opstati i kada su zatvoreni, pronaći svoj krov nad glavom.
 
Otvorivši Noć muzeja, ministrica Zlatar Violić je naglasila kako ta manifestacija pokazuje da u Hrvatskoj postoji zanimanje za muzejske i galerijske institucije, ali i da ljudi imaju potrebu izlaziti i družiti se unatoč tome što se manifestacija održava među najhladnijim noćima u godini.
 
Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić također je pozdravio prijateljsku gestu Noći muzeja da pomogne muzeju iz Sarajeva, pozvavši građane da do 24. veljače razgledaju tu izložbu i pomognu kupnjom replika.
 
 
Podsjetivši na dugu i tradicionalnu suradnju s hrvatskim institucijama, ravnatelj Zemaljskog muzeja BiH Adnan Busuladžić zahvalio je svima na toj akciji i izrazio nadu da će uspjeti riješiti probleme i ponovno otvoriti tu najstariju kulturnu i znanstvenu ustanovu u BiH.
 
Kroz proteklih devet godina Noć muzeja je postala prepoznatljiv i uspješan događaj, a podupiru ga svi, od ministarstava do pokrovitelja, rekla je predsjednica Hrvatskoga muzejskog društva Milvana Arko Pijevac.
 
Podsjetila je kako je prve godine sudjelovalo samo šest muzeja i kulturnih ustanova, a ove godine ih je 214 i s vremenom su se uključila mnoga manja mjesta.
 
Besplatni ulaz u sve muzeje i besplatni gradski prijevoz koji olakšava njihov obilazak već je do 20 sati privukao veliki broj posjetitelja, no najveće se gužve tek očekuju, s obzirom da programi traju do jedan sat iza ponoći.
 
Tradicionalno, prvi programi najčešće su posvećeni obiteljima s djecom, a kasniji završavaju koncertima i zabavama ispred muzeja, gdje se nude razne zimske poslastice, od fritula, kestena i kobasica do kuhanog vina i čaja.
 
 
Hrvatski prirodoslovni muzej za svoju je Noć muzeja pripremio posebno vodstvo hobita i Amarenske družine kroz stalni postav i aktualne izložbe, a Hrvatski školski muzej, među ostalim, radionice krasopisa i domaćinstva. Oba ta muzeja organiziraju i humanitarne akcije za djecu bez odgovarajuće roditeljske skrbi.
 
Gužve se stvaraju i ispred Umjetničkog paviljona, gdje se predstavlja likovnu baštinu obitelji Pejačević, u kojoj su zastupljena djela nekih od naših najznamenitijih umjetnika, a zbog osjetljivosti izložaka razgledavanje je ograničeno na sto posjetitelja koji ulaze svakih trideset minuta.
 
U Gliptoteci HAZU moći će se razgledati, među ostalim, izložba "Teatar nakaza – kazalište figura", uz izvođenje sekvenci iz njegovih predstava uz popratnu živu glazbu, a Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti, koju će večeras posjetiti i ministrica kulture Andrea Zlatar Violić, organizira programe u više svojih prostora, od Hrvatskog muzeja arhitekture i Kabineta grafike do Knjižnice HAZU i Strossmayerove galerije starih majstora.
 
Program Hrvatskog povijesnog muzeja tematski je vezan uz tekuću izložbu "Gnalić – blago potonulog broda iz 16. stoljeća", a Etnografski muzej uz izložbu "Vic o plavuši - stereotipi u kojima živimo" priređuje i kasnonoćne stand-up nastupe komičara na tu temu.
 
Uz aktualne izložbe, projekciju filma i glazbeni program raznih žanrova, Muzej suvremene umjetnosti, otvorio je svoja vrata za uspješnu retrospektivu Vojina Bakića, a posjetitelje će po toj izložbi provesti Ana Martina Bakić i Vjera Bakić, njegove unuke i autorice likovnog postava.
 
Retrospektivnu jednog od najznačajnijih suvremenih hrvatskih umjetnika, Damira Sokića nude Klovićevi dvori, a Arheološki muzej pet izložbi, među kojima i jednu iz 'novije' povijesti, posvećenu 45. godišnjici zagrebačkog kluba Jabuka, dok će ljubitelji raznih prometala u Muzeju automobila Ferdinand Budicki moći vidjeti povijesne primjerke automobila, motora i bicikala.
 
Tehnički muzej zbog radova na sanaciji nije otvoren na Noć muzeja, no na svom pročelju prikazuje filmove i fotografije iz šezdesetogodišnje povijesti, a u manifestaciju se s 'pivskim' programom uključio i Muzej Zagrebačke pivovare u nastajanju.
 
SPLIT
 
Večeras i noćas osiguran je besplatni prijevoz ZET-ovim tramvajima, autobusom od Mažuranićevog trga do MSU-a, uspinjačom koja će raditi do 2 ujutro i mini busevima od "Mimare" do Gornjeg grada.
 
Prošle godine muzeje je u Noći muzeja posjetilo rekordnih 325 tisuća ljudi, samo u Zagrebu više od 180 tisuća. Ovogodišnja novina je web stranica na kojoj se mogu pratiti svi aktualni događaji i natječaj za najbolju fotografiju s nagradom od pet tisuća kuna.
 
Vinkovci: Projekt "EDIT-COMICS" - filmske i strip radionice za učenike
 
U vinkovačkom Gradskom muzeju večeras je predstavljen edukativni projekt "EDIT-COMICS" koji će provoditi Udruga ljubitelja filma "RARE" iz Vinkovaca i Udruga "StripOS" iz Osijeka, a u sklopu kojega će se ove godine u Vinkovcima i Osijeku održati mnoge filmske i strip radionice namijenjene učenicima viših razreda osnovnih škola.
 
Dvodnevne strip radionice u školama će voditi članovi Udruge "StripOS", a pratit će ih polaznici filmske radionice koji će pod vodstvom mentora iz Udruge "RARE" dokumentirati događaje na tim radionicama, objasnio je Toni Šarić iz Udruge "RARE". Dodao je da će tema strip radionica biti povijesno i arheološko naslijeđe Vinkovaca i Osijeka s posebnim naglaskom na antiku na području tih dvaju slavonskih gradova.
 
SPLIT
 
Po njegovim riječima, kratki film - reportaža koju će polaznici snimati poslužit će u školama kao dodatni edukativni materijal, a promocija projekta bit će i na mrežnim stranicama. Strip radionicu vodit će poznati hrvatski autor stripa Nenad Barinić, a filmsku radionicu Filip Meštrović i Anton Papić.
 
Projekt podupire Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta, a prva će se radionica održati večeras u Vinkovcima.
 
"Noć muzeja" oduševljava Osječane
 
Deveta Noć Muzeja, koja se večeras održava u više od stotinu hrvatskih gradova i mjesta, ponovno je oduševila velik broj Osječana koji pohodi brojne sadržaje koje su pripremile osječke kulturne institucije.
 
U Muzeju Slavonije u zgradi Magistrata otvorena je izložba zagrebačkoga Etnografskog muzeja "Dječje igračke iz hrvatske baštine", koja je posebno razveselila najmlađe jer imaju priliku vidjeti igračke s kojima se danas više djeca uglavnom ne susreću. U istom Muzeju sve do jedan sat iza ponoći posjetitelji mogu pogledati i izložbe "Tradicijska baština na primjeru šokačke kuće u Topolju" i "Muzej na lenti vremena grada".
 
U drugoj zgradi Muzeja Slavonije, u zgradi Glavne straže, predstavljen je projekt "South east Europe - Danube Limes Brand", u sklopu kojega su demonstrirane izviđačke vještine. Posjetitelji mogu razgledati i izložbu "Ulaznica za drugi svijet - Egipatska zbirka Muzeja Slavonije".
 
SPLIT 
 
U Galeriji Waldinger predstavljena je knjiga "Pobuna na mreži" Zorice Branković, a u osječkoj Galeriji likovnih umjetnosti posjetitelji mogu razgledati izložbu "Pogledi - 20. stoljeće" kao projekt ulične umjetnosti autora okupljenih u udruzi Acting Like a Child.
 
U toj će Galeriji tijekom Noći muzeja posjetitelji moći slušati džez glazbu, a organizirano je vodstvo za gluhe i nagluhe te slijepe i slabovidne osobe.
 
U dvorištu Galerije likovnih umjetnosti osječki umjetnik Nikola Faller od snijega je oblikovao snježnu princezu Taru.
 
Uz ostale sadržaje u Noći muzeja Osječani mogu pogledati izložbu "Bure baruta 3" koja je večeras otvorena u Galeriji Kazamat, a autori su Mateja Knežević, Robert Fišer i Jelena Oroz.
 
Ravnatelj Muzeja Slavonije Osijek, Grgur Marko Ivanković, kazao je kako je svake godine sve veći broj posjetitelja koji u Noći muzeja obilaze sve postave. Pokazalo se da je otvaranje vrata kulturnih institucija i dobro pripremljen program najbolji odgovor da građani vole i žele uživati u umjetnosti.
 
Crikvenica i Novi Vinodolski- "Noć muzeja" u znaku obljetnica
 
U jednom od najmlađih muzeja u Hrvatskoj, onom u Crikvenici, utemeljenom 2007. „Noć muzeja“ počela je već u prijepodnevnim satima kad su muzej posjetili učenici osnovnih škola i razgledali izložbu posvećenu stoljeću organiziranog vatrogastva u Crikvenici.
 
U novovinodolskom Narodnom muzeju, utemeljenom 1951. donacijama u artefaktima i vrijednim dokumentima građana, u „Noći muzeja“, obilježavaju se dvije obljetnice; 200. rođendan pjesnika, političara i bana pučanina Ivana Mažuranića, te 155. obljetnica rođenja književnika Vladimira Frana Mažuranića.
 
Vinodolski Narodni muzej smješten je u frankopanskom kaštelu u kojem je, u gradskoj vijećnici, 6. siječnja 1288. godine donesen glasoviti Vinodolski zakon.
 
SPLIT
 
Za riječku Noć muzeja izložba "Europa.Jugoistok-Zabilježena sjećanja"

Izložba "Europa.Jugoistok – Zabilježena sjećanja" otvorena je večeras u sklopu Noći muzeja, u Muzeju moderne i suvremene umjetnosti Rijeka.

Izložba je zajednički projekt Goethe-Instituta i Muzeja za fotografiju Braunschweig.

Predstavljeni su radovi umjetnika iz 11 zemalja jugoistočne Europe koji tematiziraju pitanja kolektivnog pamćenja, različitih kultura i mjesta sjećanja i posebno ulogom slika u tim procesima. Izložene su fotografije i instalacije te video radovi.

Ova izložba je otvorena u svibnju 2013. godine u Muzeju za fotografiju u Braunscweigu, već je gostovala u Sarajevu a nakon Rijeke će obići nekoliko zemalja jugoistočne Europe. U MMSU Rijeka ostaje otvorena do 1. ožujka.

MMSU u sklopu Noći muzeja organizira i Dane performansa MMC-a (Multimedijalnog centra).

Riječ je o povremenoj manifestaciji koju riječki MMC organizira duži niz godina. Ovom prigodom 31. siječnja i 1. veljače, na više lokacija u središtu Rijeke će se izvesti 24 performansa.

Osim MMSU, u Noći muzeja večeras sudjeluju i svi ostali riječki muzeji.

Tako Prirodoslovni muzej organizira program nazvan "Otkrij. Istraži" koji je zamišljen tako da posjetiteljima pruži mogućnost da otkriju i istraže najzanimljivije, najneobičnije, najstarije i najnovije predmete u zbirkama muzeja i to u obliku kratkih radionica za sve uzraste.

Muzej grada Rijeke je otvorio vrata građanima za obilazak tekućih izložaba o mornaričkoj akademiji i pomorskom školstvu, arhitektonskom opusu riječkog arhitekta Giovannija Rubinicha i izložbe fotografija riječkog stogodišnjaka Maksa Peča.

Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja omogućuje razgledavanje stalnog postava te izložaba o razvoju scene i scenskih prostora u Rijeci kao i izložbe 120 odabranih predmeta iz muzejskog fundusa u povodu 120 godina djelovanja muzeja.

Muzej djetinjstva i muzej informatike Peek&Poke priređuje radionicu za djecu na kojoj će ona likovno oslikati svoje viđenje budućnosti. Crteži će se pohraniti te će biti ponovno dostupni autorima za 20 godina.

Manifestaciji se pridružuju i Fotoklub Rijeka s izložbom o povijesnom kontinuitetu ovog fotokluba u Galeriji Principij, Astonomski centar te Sveučilišna knjižnica, odnosno prostor stalne izložbe Glagoljice s programima predavanja i projekcija filmova.

Ustanove i udruge, sudionici manifestacije ponudili su posjetiteljima tople napitke, kuhano vino ili čaj a neki od njih priređuju i glazbene programe.

 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara