Zašto je Terraneo otkazan: Organizacijska smetenost, nepostojanje izlaza na more, politika ili konkurenti?

Foto: Facebook

OVIH dana hrvatskim se medijima proširila priča o otkazivanju jednog od najvećih regionalnih festivala. Naravno, riječ je o festivali Terraneo koji se ove godine neće održavati, službeno je potvrđeno.

No, tu su započela i šuškanja o pravim razlozima otkazivanja. Marko Podrug s portala TRIS donosi i proširenu verziju ove priče, a tekst, uz dopuštenje autora, prenosimo u cijelosti.

Backstage priča: Što je kumovalu otkazivanju Terranea?

Po šibenskim kuloarima trenutačno kola barem deset teorija o razlozima gašenja Terranea, festivala koji je iz temelja promijenio konture turističke ponude grada, dao njegovom razvoju nove perspektive, Šibenik učinio vidljivim na globalnoj mapi, a hrvatskoj promotorskoj i glazbenoj sceni otvorio vidike.

"Već mjesecima blisko surađujemo s Gradom Šibenikom u traženju nove adekvatne festivalske lokacije, pogodne za daljnji razvoj i novu viziju Terranea", stajalo je u priopćenju organizacijskog tima, uz nastavak: "Unatoč svim dosad uloženim zajedničkim naporima, nova lokacija nije pronađena na vrijeme koje bi nam dozvolilo organizaciju pravog izdanja Terraneo festivala 2014."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Priopćenje je, kako to s priopćenjima obično i biva, nedorečeno, puno rupa i nategnuto. Glasnogovornik i nekadašnji direktor festivala, koji ga je i potpisao, za TRIS je dao nešto prošireniju verziju: "Nije tajna da Terraneo traži izlaz na more. Vlasnici smatraju da bez plaže u neposrednoj blizini festivala ne mogu računati na povećani broj prodanih ulaznica u inozemstvu. Naravno da se rješenje problema oko lokacije traži ponajprije u Šibeniku."

Plaža na Minerskoj u šibenskom kanalu je lani funkcionirala, no festival nije dobio dozvolu da na njoj organizira kamp, a i taj je prostor premalen da bi se cijeli Terraneo tamo smjestio. Jedno vrijeme bila je aktualna i opcija preseljenja Terranea na otok Obonjan. Prema izvorima TRIS-a bliskim organizacijskom timu, budućnosti za festival na Obonjanu nema, jer je "u pravnom smislu to prevelika zavrzlama i nerješiv problem".

Festival upitan i dogodine

Isti izvor nam je potvrdio i ono što se neslužbeno moglo čuti i tijekom Terranea 2013. – otkad su festival preuzeli američki vlasnici zavladala je smetenost u organizaciji i potpuni nedostatak ideje u programskom konceptu. Činjenica jest, iz glazbenog kuta gledanja, da se Terraneo od festivala koji je bio posložen programski aktualno i relevantno u svjetskim okvirima, prometnuo u paradu potrošenih zvijezda, kakvo je bilo njegovo lanjsko izdanje. Upravo je nedostatak konkretne informacije o pravim vlasnicima festivala doveo i do teorija urote, a po jednoj od njih Terraneo je namjerno ugašen jer su u njegovu vlasničku strukturu ušli i suvlasnici novosadskog Exita, koji su se jednostavno odlučili riješiti konkurencije.

Koliko u svemu tome ima istine vrijeme će pokazati ili možda i neće. U svakom slučaju, dok na lokalnoj političkoj sceni traje prepucavanje na relaciji SDP-HDZ o tome tko snosi krivnju za gašenje festivala, doznajemo da će, pod egidom Terraneo, ovoga ljeta u Šibeniku nastupiti barem dva velika svjetska glazbena imena, i to vrlo vjerojatno na još nedovršenoj pozornici tvrđave sv. Mihovil.

I koliko god da se u službenim izjavama danas provlače teze da se radi o "samo jednoj godini pauze" ili "prijelaznom razdoblju", izvori TRIS-a nisu mogli potvrditi da će se Terraneo iduće godine zaista i održati. U šibenskim glazbenim, novinarskim i promotorskim krugovima danas nitko ne gaji prevelike nade. Ogromna šteta za Šibenik i Hrvatsku, tolika da njezine razmjere ovoga trenutka još ne možemo objektivno ni sagledati.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara