Zašto u dijelovima Kanade "nedostaje gravitacije"?

Zašto u dijelovima Kanade "nedostaje gravitacije"?

Foto: Shutterstock

VIŠE od 50 godina, znanstvenici pokušavaju odgonetnuti zašto je gravitacija u velikom dijelu Kanade, a posebno u regiji Hudson Bay, slabije gravitacije. Fenomen je prvi puta otkriven 1960. kada su mjerena gravitacijska polja planete Zemlje.

Postoje dvije teorije kojima se pokušava objasniti ovaj fenomen. Prva teorija koncentrirana je na proces koji se naziva konvekcija, a on se odvija u zemljinoj kori. Koru čini sloj magme koja se nalazi između 100 i 200 kilometar ispod površine. Magma je ekstremno vruća i neprestano kola, podiže se i spušta kako bi stvorila konvekcijske struje. Konvekcija ujedno vuče zemljine kontinentalne ploče prema dolje što pak smanjuje masu tog područja, a to kao posljedicu ima i smanjenje gravitacije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nova teorija u obzir uzima ledenu ploču koja je prekrivala veći dio današnje Kanade i sjeverni dio SAD-a. Preko tri kilometra debela ploča prekrivala je spomenutu regiju, ali na području Hudson Baya bila je debele gotovo četiri kilometra. Bila je prilično teška i pritiskala je Zemlju prema dolje, a u periodu od 10 tisuća godina postepeno se topila i prije 10 tisuća godina potpuna nestala. Međutim, iza sebe je ostavila duboke utore. Ti se utori polagano vraćaju u prvotni položaj što kao posljedicu ima ovaj fenomen.

Ipak, neka nova istraživanja pokazuju da je smanjena gravitacija rezultat obje teorije, a predviđa se da bi za pet tisuća godina ovaj fenomen na tom području u potpunosti mogao nestati.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara