Završio je 11. Liburnia Film Festival: "Autofocusu" nagrada žirija, "Parku ljubavi" publike

Foto: PR

"AUTOFOCUS" redatelja Borisa Poljaka (Milva film) ponio je nagradu žirija za najbolji film na 11. Liburnia Film Festivalu.

"Park ljubavi" Lane Kosovac (produkcija Akademije dramskih umjetnosti u Zagrebu) najviše se svidio publici, a peteročlani je žiri posebno priznanje dodijelio filmu mlade Kaje Šišmanović za "Kak' je doma?".

Po prvi se put na LFF-u dijelila i nagrada za najbolji regionalni film (Primorsko-goranska, Istarska i Ličko-senjska županija), a tu su nagradu podijelili "Polazište za čekanje" Maše Drndić (produkcija udruge Filmaktiv) i "Terasa" autora Sanje i pok. Vedrana Šamanovića (Mitropa).

Također po prvi put, podijeljene su i nagrade struci, čime se želi naglasiti da je dokumentarni film rezultat timskog rada. Žiri je tako nagradu za najboljeg redatelja odlučio dodijeliti Đuri Gavranu za "Presudu" (Pipser doo), nagradu za najboljeg montažera dobio je Damir Čučić za film "Autofocus", za isti je film kao najbolji snimatelj nagrađen Boris Poljak, dok je Davor Tatić proglašen najboljim dizajnerom zvuka za rad na filmu "Čedo" Nikole Strašeka (Factum).
 
Ove su godine žiri LFF-a činili redateljica i producentica Željka Sukova, snimateljica i montažerka Iva Kraljević, fotograf, snimatelj i redatelj Silvestar Kolbas te međunarodni gosti redatelj, scenarist, producent i snimatelj Boris Mitić (Srbija) i redatelj, producent i scenarist Filip Remunda (Češka). Remunda je zastupao i Institut dokumentarnog filma iz Praga koji je nagradio najboljeg redatelja.

Od utorka do nedjelje na programu 11. LFF-a našlo se gotovo pa rekordnih 25 dokumentaraca, od kojih 18 u konkurenciji. Festival je kao novost uveo i Nulti dan, tijekom kojeg su prikazani regionalni filmovi.

Za trajanja festivala održane su tri radionice: Prvi put snimam za mlade, u suradnji s Filmaktivom, Masterclass Borisa Mitića "Kompletan uvid u industriju dokumentarnog filma u pet crteža" te Autorska analiza filma u suradnji s Restartom.
U glazbenom su programu u srijedu 28. nastupili srpski rockeri Repetitor, a u subotu za zatvaranje festivala zagrebački Svadbas.

11. Liburnia Film Festival organiziraju riječka udruga Delta i zagrebačka Restart u suradnji s Filmaktivom i Festivalom Opatija.
LFF se održava uz podršku Hrvatskog audiovizualnog centra, Grada Opatije i Društva hrvatskih filmskih redatelja te Primorsko-goranske županije.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara