Zbog njega se gleda Eurosong: Transvestit koji je osvojio Europu i razbjesnio Ruse i konzervativce

Foto: Guliver Image/Getty Images

OVE SUBOTE Hrvatska prati Eurosong bez strepnje kako će plasirati naš predstavnik.

Kao što vam je sigurno poznato, u Kopenhagen ove godine nismo poslali nikoga, ali to ne znači da natjecanje zato neće biti zanimljivo. Izravan prijenos na HRT-u nakon dugo vremena komentira Aleksandar Kostadinov, a već to samo po sebi trebalo bi vam biti zanimljivo.

S druge strane, proteklih dana sve su oči bile uperene u finaliste koji su se u cijelosti saznali prošlog četvrtka, a među njih 26 najviše od svih ipak se izdvojio predstavnik Austrije ili "bradata žena" Conchita Wurst.

Ako još dosad niste imali priliku vidjeti transvestita koji je osvojio Europu još prošle godine najesen, večeras vam je prava prilika.

A ona/on je, samom svojom neobičnom pojavom, pokrenula mnoge priče u medijima, ali i razljutila neke, kao što biste i očekivali, konzervativce.

Među njima bio je i Rus Vitaly Milonov, osoba vrlo aktivna u propagandi zakona protiv gayeva u Rusiji, koji je čak napisao pismo ruskom odboru za Euroviziju u kojem je tražio da ne pošalju ruske predstavnike na ovu "europsku gay paradu". "Čak i sam prijenos natjecanja uvreda je ta milijune Rusa. Sudjelovanje očitog transvestita i hermafrodita Conchite Wurst na istoj pozornici s ruskim izvođačima je homoseksualna propaganda i duhovno propadanje", poručio je u svome pismu.

Nakon toga ipak je preko Twittera poručio da je potpuni bojkot showa nepotreban, ali da bi "pervertita iz Austrije" trebalo spriječiti da nastupi.

U Rusiji i Bjelorusiji potpisivane su peticije koje su pozivale nacionalne televizije da izrežu austrijski nastup iz prijenosa, ali to je zabranjeno prema zakonima Europske udruge za emitiranje. Doduše, organizacija nije primila nikakve službene pritužbe, kazao je glasnogovornik Jarmo Siim, prenosi Independent.

Wurst, čije je pravo ime Tom Neuwirth, nastupit će s pjesmom "Rise Like A Phoenix", za koju je kazao da je u pitanju metafora za činjenicu da možemo postići sve ako to želimo. Na napade je odgovorio: "Čudno je da malo dlaka na licu može izazvati takvo uzbuđenje. Moram dodati da 80 posto zahtjeva za autograme dobivam iz Rusije i istočne Europe - i to je ono što mi je važno".

Osim toga, inozemni mediji pišu da će večeras posebna pažnja biti usmjerena na "dvoboj Ukrajine i Rusije na pozornici", a u međuvremenu je i Vitalij Kličko pozvao Europljane da glasaju za Ukrajinu jer "glazba, baš kao i sport, ima snagu ujediniti ljude".

Što će od svega ovoga na kraju biti važno i primjetno te koliko će politike biti u ovoj večeri kiča, šljokica i poskočica, pratite na HRT-u od 21 sat.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
;
Učitavanje komentara