Zbog poruke "Bog ne postoji" osuđen na zatvorsku kaznu

Zbog poruke "Bog ne postoji" osuđen na zatvorsku kaznu

Foto: AFP

KAD JE prije nekoliko tjedana Indonezijac Alexander Aan na svojoj Facebook stranici objavio jednu antivjersku poruku, vjerojatno nije očekivao kako će ga ona koštati slobode. Naime, Aan je napisao "Bog ne postoji", nakon čega je osuđen na zatvorsku kaznu od čak 30 mjeseci, piše Daily Mail. Također, Aan je osnovao i ateistički Facebook grupu koja je objavljivala stripove o proroku Muhamedu s prilično lascivnim sadržajem.

Tako se Muhameda moglo vidjeti razgolićenog, insinuiralo se da je zaljubljen u svoju nećakinju, a bilo je tu i sličica njegovog eksplicitnog seksa s podanicima. Aan je proglašen krivim za "namjerno širenje informacija koje pobuđuju vjersku mržnju te animozitet". Prije nego što je uhićen, Aan je pretučen od strane bijesne rulje kojoj se nisu previše svidjeli njegovi postupci.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

To i ne treba čuditi previše, jer je Indonezija zemlja s najviše Muslimana u kojoj se priznaje samo šest vjera – islam, budizam, hinduizam, katolicizam, protestantizam te konfucionizam. Njegovo uhićenje potaknulo je proteste brojnih Indonežana i internacionalnih aktivista koji su mu pružili potporu na Facebook stranici, a uskoro će krenuti i s potpisivanjem peticije za njegovo oslobođenje.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara