Želite živjeti na najsretnijem mjestu na svijetu? Ovo su vaše opcije

Želite živjeti na najsretnijem mjestu na svijetu? Ovo su vaše opcije

Foto: Shutterstock

AUSTRALIJA je proglašena najsretnijom razvijenom nacijom na svijetu, a tu titulu osvojila je četvrtu godinu zaredom.

"Sretna zemlja" pobijedila je tako Norvešku i Švedsku prema izboru OECD-a (Organisation for Economic Cooperation and Development) koja najsretnije zemlje rangira na temelju 11 različitih kriterija koje, pretpostavlja se, utječu na sretan život, a "indeks sreće" rezultat je desetogodišnjeg istraživanja.

OECD je s istraživanjem započeo ranih 2000. prateći indikatore kao što su prihod stanovništva, obrazovanje, zdravstvo ili zdrav okoliš.

Australci tako uživaju natprosječnu kvalitetu života prema gotovo svim kriterijima (okoliš, sudjelovanje građana u izborima, zdravlje, prihod, bogatstvo). Prema 60 tisuća ljudi koji su dosad sudjelovali, najvažniji faktor sreće je zadovoljstvo životom, a prate ga zdravlje i obrazovanje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No, prioriteti nisu isti u Norveškoj ili, primjerice, Japanu gdje je osobna sigurnost najvažnija. Latinska Amerika obrazovanje je smjestila na prvo mjesto, dok Australci sreću pronalaze u dobrom omjeru između rada i slobodnog vremena.

Među prvih deset više se ne nalaze Velika Britanija i Island, a na samom dnu ljestvice smjestile su se Grčka, Meksiko i Turska. Međutim, čak se i zemlje na dnu imaju čemu radovati pa su tako Grci natprosječno zadovoljni zdravstvom i okolišem.

Više možete doznati OVDJE.

1. Australija
2. Norveška
3. Švedska
4. Danska
5. Kanada
6. Švicarska
7. SAD
8. Finska
9. Nizozemska
10. Novi Zeland

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara