Željeli biste otići u Pamir, a ne možete? Na ovaj način možete sudjelovati u istraživačkom putovanju

Željeli biste otići u Pamir, a ne možete? Na ovaj način možete sudjelovati u istraživačkom putovanju

Foto: Oleg Matruško, Shutterstock

NOVINAR Oleg Maštruko sredinom kolovoza planira posjetiti čuveni Pamirski Trakt te "ispucati barem 1500 fotki" od Horoga u Tadžikistanu do Oša u Kirgistanu tijekom pustolovine koja bi trebala trajati osam do devet dana.

A ako ste oduvijek slučajno htjeli otići u Pamir, a niste mogli, evo načina kako ipak možete sudjelovati u ovoj avanturi. Naime, Maštruko i ekipa putem kampanje prikupljaju novce za ovo istraživačko putovanje, a svi oni koji doniraju novac dobit će i nešto zauzvrat, a što točno, objašnjeno je detaljno na stranici indiegogo.com na kojoj je pokrenuta kampanja. 

Dakle, kratko i jasno - novac možete donirati OVDJE.

Maštruko i ekipa planiraju svoj pothvat uobličiti u putopis s fotkama; u biti, fotke su fokus cijele priče, a pošto "slika govori tisuću riječi", i to na svim jezicima, kampanju mogu podržati i oni koji neće razumjeti putopis na hrvatskom jeziku, dakle, svi oni, a koji nisu nužno iz Hrvatske i regije, koji žele visokokvalitetne fotografije s ove ekspedicije.

"Od tih 1500 - 100 će biti dobrih, a od tih 100, izabrat ću 20-30 DSS ('Da Se Smrzneš') dobrih", objasnio je Oleg na stranici indiegogo.com na kojoj je danas počeo prikpuljati novac za putovanje.

Cilj kampanje je skupiti 2495 dolara tijekom 40 dana

A ako se pitate zašto je cilj baš 2945 dolara, evo odgovora: "Udaljenost između Zagreba i Horoga, polazne točke za vožnju niz Pamirski Trakt je 2495 milja zračnom linijom, po jedan dolar za svaku milju", objašnjava Maštruko te dodaje:

"Pamir na nekom tamo gerilskom jeziku znači 'krov svijeta', nije toliko poznat kao drugi, i viši krov svijeta - Tibet, ali je lakši za doći, i po mom istraživanju fotografski zanimljiviji i ljepši".

"Krajolik je poseban. Sovjetski relikti, ljudi i naselja također. Očekujem se vratiti s 30-tak slika za pasti na dupe", objasnio je.

Pamirska visoravan najvećim je dijelom smještena u Tadžikistanu, u regiji Gornji Badahšan koja zauzima oko 45 posto teritorija zemlje. U njoj živi tek tri posto ukupnog stanoviništva Tadžikistana.

"Većina platoa je na visinama preko 3500 metara, no neki prevoji idu i preko 4500 metara. To je gotovo visina Mont Blanca, najvišeg vrha u EU", piše Matruško i dodaje da je "Pamirski trakt ruski naziv za jedini put koji presijeca tu zabit".

Matruško kreće iz Horoga, na granici Tadžikistana i Afganistana pa niz M41 (službena oznaka Pamirskog trakta). Na cesti bi putovanje trebalo trajati pet dana, kada bi trebao stići do Oša u Kirgistanu gdje M41 završava.

Zašto biste trebali podržati ovu kampanju?

"Zato što ti osobno koji ovo čitaš nećeš nikad u životu otići tamo. That's right. Uopće te to ne zanima, ne da ti se, daleko je... ako i imaš mrvicu interesa, nikad to nećeš zaista realizirati jer traži vremena i organizaciju... ne da ti cura ili dečko, muž ili žena...

IPAK, imaš priliku sudjelovati u odlasku na Pamir - preko ove kampanje! Neka atom tebe ipak ide tamo, atom zvan dolar, kuna, dojčmarka. Gledat ćeš fotke, postove odande i pomisiliti 'i djelić mene je sad tamo u toj pripizdini'.

Osjetit ćeš ponos... ili ispraznost... ili ćeš osjetiti WTF osjećaj, ali osjetit ćeš nešto, a osjećaj je život. Ako spadaš u jedan posto onih koji planiraju ići, ali negdje u budućnosti, onda se opet isplati sudjelovati u kampanji jer čitat ćeš putopisne opaske pa ćeš na temelju njih bolje isplanirati svoj vlastiti put i imat ćeš moju kvalitetnu fotku da te podsjeća na nešto gdje si i sam bio, tj. bit ćeš jednom kada i ako odeš tamo. Sigurno ne znaš fotkati tako dobro kao ja, face it".

A što će biti s parama ako Maštruko ne ode na put?

Jednostavno je, ako ne ode sada, otići će sigurno nekad, kako on kaže:

"Svakako imam namjeru otići na M41 kad-tad, dakle jedini realni problem koji se može dogoditi jest odgoda puta zbog nečega, nemam pojma čega. Ali svakako idem, onda to samo znači na neki drugi datum, možda čak i ranije od predviđenog. Ako se baš desi da izbije rat u Tadžikistanu (bilo je i toga) ili ukinu sve vize za Hrvatsku ili nešto slično, pa baš nikako ne mogu na Pamir... onda mogu obećati da ću sredstva po vrlo sličnom planu iskoristiti za neki sličan projekt, možda čak i zanimljiviji. Jedna od ideja je Kolimska cesta (Kolyma Highway), put kostiju...."

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara