Zlatni globus: "Lincoln" odnio najviše nominacija

Zlatni globus: "Lincoln" odnio najviše nominacija

Foto: thelincolnmovie.com

Film Stevena Spielberga "Lincoln", drama o američkom građanskom ratu s Danielom Day-Lewisom u glavnoj ulozi, osvojila je sedam nominacija za 70. dodjelu Zlatnog globusa, uključujući i one za najbolju filmsku dramu i najboljeg glavnog glumca.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
S pet nominacija slijede drama o iranskoj talačkoj krizi "Argo" i Tarantinov "Odbjegli Django".Uz ta tri filma, za najbolju dramu nominirani su i triler "Zero Dark Thirty" o lovu na Osamu bin Ladena te "Pijev život" snimljen po romanu Yanna Martela o dječaku koji preživi brodolom.

Osim za najbolju filmsku dramu i glavnog glumca, "Lincoln" je nominiran u kategorijama za najboljeg sporednog glumca (Tommy Lee Jones) i sporednu glumicu (Sally Field) te u kategorijama za najboljeg redatelja, scenarij i glazbu, prenosi BBC.

U kategoriji najbolje komedije ili mjuzikla nominirani su filmovi "Marigold Hotel", "Jadnici", "Kraljevstvo izlazećeg Mjeseca", "Lov na losose u Jemenu" i "U dobru i u zlu".

Uz Daniela Day-Lewisa ("Lincoln") u kategoriji najboljega glumca u drami nominirani su Richard Gere ("Arbitraža"), John Hawkes ("Seanse"), Joaquin Phoenix ("The Master") i Denzel Washington ("Let"). Za najbolju glumicu u istoj kategoriji nominirane su Jessica Chastain ("Zero Dark Thirty"), Marion Cotillard ("Hrđa i kost"), Helen Mirren ("Hitchcock"), Naomi Watts ("Nemoguće") i Rachel Wiesz ("Duboko, plavo more").

Za najboljega redatelja nominirani su Ben Affleck za film "Argo", Kathryn Bigelow za "Zero Dark Thirty", Ang Lee za "Pijev život", Steven Spielberg za "Lincolna" i Quentin Tarantino za "Odbjeglog Djanga". U konkurenciji najboljeg animiranog filma su "Merida hrabra", "Moje najdraže čudovište", "Hotel Transilvanija", "Pet legendi" i "Krš i lom".

Za Zlatni globus u kategoriji filma na stranom jeziku takmičit će se "Ljubav", "Kon-Tiki", "Nedodirljivi", "Kraljevska afera" i "Hrđa i kost". Za titulu najbolje dramske televizijske serije konkuriraju "Carstvo poroka", "Na putu prema dolje", "Downton Abby", "Domovina" i "Uredništvo", a za najbolju komediju "Teorija velikog praska", "Epizode", "Djevojke", "Moderna obitelj" i "Smash". Dobitnici Zlatnih globusa bit će proglašeni 13.siječnja.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara