Znanstvenici upozoravaju, ovog Božića zabranite balone punjene helijem

Foto: Shutterstock

DR. PETERS WOTHERS sa sveučilišta Cambridge tvrdi da ćemo za 30 do 50 godina imati velikih problema ako se nastavimo razbacivati helijem i trošiti ga na gluposti kao što su baloni na zabavama.

Helij nije obnovljiv plin i koristi se kako bi ohladio magnete na MRI skenerima u bolnicama. Isto tako, miješa se s kisikom kako bi olakšao disanje teško bolesnim pacijentima i može spasiti živote novorođene djece.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Trenutno postoji globalna nestašica plina koji se ne može umjetno stvoriti. Plin se izvlači ispod zemljine kore, a 75% svjetskih zaliha dolazi iz SAD-a.

"Nestašica helija ozbiljan je problem. Za pedesetak godina naša bi djeca mogla govoriti kako ne mogu vjerovati da se tako vrijedan plin koristio za punjenje balona", kazao je dr. Wothers.

"Peter nije gunđalo i nema ništa protiv zabave, ali ovogodišnje je predavanje iskoristio kako bi upozorio na ozbiljan znanstveni i društveni problem - nestašicu helija", rekao je glasnogovornik institucije u sklopu čijih predavanja je govorio i dr. Peter Wothers.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara