Znanstvenike iznenadili rezultati istraživanja: Zašto su djeca odabrala Rihanninu glazbu?

Znanstvenike iznenadili rezultati istraživanja: Zašto su djeca odabrala Rihanninu glazbu?

Foto: Shutterstock

RIHANNINA glazba pomaže djeci da lakše podnose bole, tvrde znanstvenici sa Sveučilišta Northwestern koji su istraživali kako određena vrsta glazbe utječe na mališane u bolnici.
 
Rezultati, koji su objavljeni u časopisu Pediatric Surgery, pokazuju da se djeca koja slušaju Rihannine pjesme nakon operacijskog zahvata, lakše nose s boli i neugodnostima.
 
Iako je općepoznato da glazba (uglavnom) povoljno utječe na naše psiho-fizičko stanje, ovo je istraživanje pokazalo da, od ponuđenih opcija, najbolji utjecaj na mališane ima upravo Rihannina glazba.
 
Nakon Rihanne, djeca su najbolje reagirala na glazbu Taylor Swift, a pored glazbe, na drugom mjestu po učinkovitosti u borbi protiv boli ima slušanje priče po izboru. 
Tekst se nastavlja ispod oglasa
 
Rezultati su već naišli na brojne komentare i kritike, a dr. Santhanam Suresh, koji stoji na čelu tima koji je proveo istraživanje, tvrdi da su rezultati možda neočekivani, ali ih treba uzeti u obzir.
 
Postavlja se i pitanje u usporedbi s kojom drugom glazbom su mališani odabrali baš Rihannu, no, dr. Suresh ističe da to nije toliko relevantno jer je poanta u tome da su djeca odabrala ono što njima najviše odgovara.
 
"Audio-terapija je odlična prilika koju treba uzeti u obzir kao način na koji ćemo djeci olakšati bol, ali i općenito boravak u bolnici. Učinkovita je, ne iziskuje troškove i nema nuspojava", zaključuje dr. Suresh.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara