"Zvjezdani ratovi" protiv "Partizanske eskadrile": Galaktički imperij nema šanse protiv titovih partizana

Foto: Press

NA STRANICI Skelter Helter pojavila se zanimljiva analia dva naoko nespojiva filma. Riječ je o "Zvjezdanim ratovima" i "Partizanskoj eskadrili".

Autor je povukao paralele između dva filma i zaključio kako se radi o sličnoj priči, ali to nije sve. Tu su i sličnosti između brojnih likova, primjerice, Luke Skywalkera i Dalibora te Darth Vadera i Klauberga.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
"Kao dijete, moja dva omiljena filma bila su 'Zvjezdani ratovi' i 'Partizanska eskadrila'. Trebalo su mi desetljeća da shvatim da sam gledao isti film", započinje svoje obrazlaganje autor i nastavlja: "Skoro trideset godina kasnije, ponovno sam pogledao 'Eskadrilu'. U međuvremenu, svijet je postao kompliciraniji, stari idoli su pali, kinematografija se digitalizirala, ali i dalje, film je zadržao taj stari miris i mogao sam oživjeti stara vremena".

 
"Jednog sam dana shvatio da dva spomenuta filma imaju više toga zajedničkog od činjenice da su privukle pažnju jugoslavenske djece koja su odrastala u osamdesetima", piše autor i započinje uspoređivati dva filma.

Kako bi dokazao svoju teoriju, počinje s premisom. "Zvjezdani ratovi: Nova nada" prati priču mladića koji se pridružuje pobunjenicima u borni protiv zlog galaktičkog imperija. Naučivši vještine Jedija i postaje pilot. Sa svojim drugovima uništava Zvijezdu smrti.

S druge strane, "Partizanska eskadrila" prati mladića koji postaje dio prve partizanske eskadrile u borbi protiv zlog Trećeg Reicha. Naučivši pilotske vještine, zajedno sa svojim drugovima uništava važan dio neprijateljske infrastrukture.

Više o sličnostima između dva filma možete pronaći OVDJE.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara