Ako ste prosječni Hrvati, izgleda da vas djeca zapravo čine nesretnima

Ako ste prosječni Hrvati, izgleda da vas djeca zapravo čine nesretnima
Foto: Instagram

MNOGI će vas roditelji pokušati uvjeriti da su ih djeca usrećila, da su djeca najveće blago, da je njihov život napokon dobio smisao ili nešto treće što zvuči podjednako otrcano. Međutim, kao što ste vjerojatno znali, to je samo jedna strana priče. To je nedavno potvrdila i studija koja je pokazala da s djecom dolaze brige, troškovi, ali ne nužno i sreća.

Problem je u novcu

Točnije, istraživanje je pokazalo da djeca, sama po sebi, svoje roditelje čine sretnijima, ali čim u jednadžbu ubacite novac, situacija postaje daleko kompliciranija. Naime, ako ste bogati, ili barem dovoljno bogati da ne razmišljate o računima, djeca će vas usrećiti. S druge strane, ako imate prosječnu hrvatsku plaću, djeca će vas učiniti nesretnijima.

Studija profesora ekonomije Davida Blanchflowera i Andrewa Clarka analizirala je podatke prikupljene na više od milijun Europljana iz 35 zemalja u periodu od 2009. do 2018.

 


Ovo istraživanje možda i nije revolucionarno jer svima je jasno da ništa ne donosi sreću ako vam nad glavom visi gomila neplaćenih računa. Ipak, Blanchflower tvrdi da je ovo prva studija koja je jasno pokazala u kolikoj mjeri financije opterećuju i utječu na sreću roditelja.

Ukratko, ono što su oni dokazali jest da djeca roditelje čine sretnijima sve do trenutka kada to ne počne utjecati na plaćanje računa. I to je svima kristalno jasno, postojalo ovo istraživanje ili ne.

Planirate obitelj? Hrabro

No ako je to svima "kristalno jasno", pitanje je zašto bi se bilo tko svjesno upuštao u pravljenje djece ako je velika vjerojatnost da će vas to u konačnici unesrećiti. Štoviše, što su djeca starija to vas manje sretnima čine. Istraživanje je pokazalo da, uzmete li u obzir troškove i financijske brige, djeca od 10 do 14 godina donose još manje sreće od djece koja su mlađa od 10 godina. Na sve to dodajte da će vas tuđa djeca, ako imate posinka ili pokćerku, čini još nesretnijima od vlastite djece.

Troškovi života rastu, troškovi brige za djecu rastu još više, a ako nemate sređenu računicu (što velika većina nema), nema sumnje da je danas teže biti roditelj nego ikad prije. Istraživanje je pokazalo da su godišnji troškovi prosječne američke obitelji koja je živjela u šezdesetim godinama prošlog stoljeća, za čak 30 tisuća dolara manji od obitelji iz 2015.

Blanchflower tvrdi da ovo daje povod zakonodavcima da na sve moguće načine pokušaju olakšati financijski teret roditeljima. No to nije jednostavno, a političari samo koriste situaciju kako bi se domogli vlasti i u konačnici učinili vrlo malo ili još češće - apsolutno ništa.

Stoga, ako planirate zasnovati obitelj u današnjoj ekonomskoj klimi, prilično ste hrabri. I pomalo ludi.

 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara