Ako već kršite zakon, budite barem lijepi

Ako već kršite zakon, budite barem lijepi

NAIME, privlačni i zgodni kriminalci dobit će u i do 20% manju kaznu od onih manje lijepih, pokazala je studija provedena na Sveučilištu u Oslu.

Istraživanje je provedeno na 500 studenata, od kojih se tražilo da na osnovu izmišljenih dosjea o zločinima donesu presudu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Studentima sveučilišta u Oslu podijeljeni su pisani dosjei o brojnim zločinima, od krađe do silovanja i ubojstva, s tim da je samo polovica dosjea sadržavala fizički opis počinitelja.

Rezultat - studenti su podijelili blaže kazne "kriminalcima" u čijem je fizičkom opisu stajala riječ "zgodan" za muškarce odnosno "lijepa" za žene.

Najveću sklonost prema blagom kažnjavanju lijepih kriminalaca pokazala se kod "lakših" zločina poput prijevare, krijumčarenja i krađe. Naime, studenti su "lijepim" počiniteljima tih djela dali čak 20% manje kazne od kazni koje su za ista djela dobili počinitelji čiji fizički opis nije uključen u dosje.

"Već je otprije bilo poznato da kriminalčeva privlačnost utječe na visinu kazne, ali ova studija je pokazala da samo jedna riječ - "zgodan" odnosno "lijepa", ima isti efekt" - izjavio je za Reuters Per Schioldberg, voditelj istraživanja i profesor psihologije na Sveučilištu u Oslu, pa dodao: "Iskreno rečeno, bio sam iznenađen rezultatima studije."

"Samo jedna riječ aktivirala je stereotip o privlačnosti." - rekao je Schioldberg, dodavši da je ta studija prva jasno pokazala vezu između izgleda i procesa osuđivanja, naravno uz uvjet da "sudac" koristi isključivo pisane materijale pri donošenju presude.

Naravoučenije, ako se već mislite baviti kriminalom, budite barem zgodni ili ako to već niste, prve novce zarađene od kriminala uložite u estetsku kirurgiju - isplatit će se.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara