Američki federalni sud zadao udarac "čistunskim" distributerima holivudskih filmova

Američki federalni sud zadao udarac "čistunskim" distributerima holivudskih filmova

PROTEKLOG tjedna je u Denveru američki federalni sudac Richard Matsch donio presudu koja će zadati težak udarac jednoj od relativno slabo poznatih, ali u posljednje vrijeme sve profitabilnijoj pod-grani američke filmske industrije - tzv. "čistunskoj" distribuciji popularnih holivudskih filmova.

Naime, mnogi holivudski hitovi se prilikom distribucije po videotekama često susreću s problemima vezanim uz njihov sadržaj koji starijoj i obiteljskoj publici - koja u videoteke dolazi češće od kino-dvorana - izgleda previše problematičan. To se prvenstveno odnosi na scene eksplicitnog ili implicitnog seksa, golotinje, nasilja i prostačkog rječnika.

Iako je Hollywood preko cenzorskog odbora MPAA posljednjih godina drastično pooštrio kriterije nužne da bi film dobio širokoj publici prihvatljivi PG-13 rejting, mnogima u konzervativnim dijelovima Amerike to nije dovoljno, te zahtijevaju dodatne rezove prije nego li sebe i svoje obitelji mogli izložiti riziku gledanja neprimjerenih sadržaja.

To su iskoristile tvrtke koje su se specijalizirale za proizvodnju tzv. "čistunskih" verzija holivudskih filmova, iz kojih su izbačene sve scene za koje se drže da bi mogle biti problematičnima. Takve verzije se kasnije prodaju ili šalju u videoteke radi iznajmljivanja.

Praksa distribucije "čistunskih" filmova, inače, nije američka specifičnost. Mnogi holivudski filmovi se prave u tzv. avio-verzijama za prikazivanje na dugim letovima, gdje se režu sve scene koje bi mogle uznemiriti ili uvrijediti putnike. Prije nekoliko godina se takva verzija filma "Prljavi igraju prljavo" pojavila kao DVD-izdanje u hrvatskim videotekama.

I mnoge TV-kuće po svijetu također prave "čistunske" verzije problematičnih filmova, u što su se svojevremeno imali prilike uvjeriti fanovi "Pobješnjelog Maxa 2" prilikom prikazivanja na HRT.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Međutim, mnogima u Hollywoodu takva praksa nije bila previše draga, barem kada je u pitanju američko tržište. Holivudski producenti drže kako se time krše njihova autorska prava. Jedan od najviše pogođenih je Mel Gibson, čiji su filmovi, puni eksplicitnog krvoprolića i nasilja, bili česti predmet "čistunskih" intervencija.

Gibson i niz holivudskih ličnosti je protiv "čistunskih" tvrtki podnio tužbu na federalnom sudu. U četvrtak je sudac Matsch donio presudu kojom se usvaja tužbeni zahtjev te ustanovljava kako cenzorske intervencije čine "nenadoknadivu štetu kreativnom umjetničkom izričaju u filmovima pod autorskim pravom".

Matsch je time presudio da se pravljenje neovlaštenih "čistunskih" verzija predstavlja kršenje autorskog prava. "CleanFlicks", tvrtka iz države Utah, kao i još nekoliko sličnih tvrtki je dobila nalog da prestane praviti cenzurirane verzije holivudskih filmova, te da sve dosada napravljene kopije u roku od pet dana preda holivudskim studijima koji su vlasnici autorskih prava.

Dok je Ray Lines, dirketor "CleanFlicksa" razočaran i tvrdi da je u ovoj bitci "Golijat porazio Davida", dotle je Michael Apted, britanski režiser i predsjednik DGA, američkog udruženja filmskih redatelja sretan što gledatelji uživati u "originalnoj umjetničkoj viziji filmskih autora, neopterećenoj cenzurom treće strane".

S druge strane, presuda se neće odnositi na tvrtku "ClearPlay" koja je u slične cenzorske tvrtke razvila posebnu tehnologiju i koja prodaje specijalizirane DVD-playere koji automatski preskaču scene s "problematičnim" sadržajem u DVD-izdanjima holivudskih filmova. Ta je tehnologija godine 2005. legalizirana federalnim Zakonom o obiteljskim filmovima koje je donio republikanski Kongres i potpisao predsjednik Bush.

D.A.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara