Amerikanci u dilemi - Božić ili blagdan?

VELIKA bitka riječima razvila se među Amerikancima ove godine oko Božića, a u pitanju je kako čestitati blagdane, čime ukrasiti javna mjesta i kako prodavati poklone.

Najnovija kulturološka rasprava potaknuta je čestitkama koje je za Božić svojim prijateljima i pristašama poslao predsjednik George W. Bush bez izričitog spominjanja Božića, naprosto im zaželjevši sretno "blagdansko doba".

Neki konzervativni kršćani reagirali su odbojno na ovaj znak da je i Bush, koji inače uvijek ističe da je evangelički kršćanin, kapitulirao pred političkom korektnošću čiji pristaše žele da se slave "blagdani", a ne Božić smatrajući da obilježavanje kršćanskog blagdana može uvrijediti židove, muslimane i ateiste.

Religijski konzervativci prijete bojkotom pojedinih lanaca robnih kuća tražeći da reklamiraju Božićne, a ne blagdanske rasprodaje i traže da škole puštaju učenike na Božićni odmor, a ne zimski raspust. Drugi, skloni sekularnom društvu, navode kako "sretni blagdani" ne vrijeđaju nikoga, a uključuju Amerikance svih uvjerenja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Konzervativniji kršćanski vjernici su slavili kada je predsjednik Zastupničkog doma Kongresa republikanac Dennis Hastert inzistirao da je ukrašeno drvce na Capitol Hillu "Božićno drvce", a ne "Blagdansko drvce".

U Sjedinjenim Državama posljednjih godina narasta broj sve jačih kršćanskih skupina koje smatraju da sekularni liberali vode rat protiv Božića i nastoje nametnuti neutralni blagdan kako nekršćani ne bi bili ni najmanje uvrijeđeni.

"Devedeset šest posto Amerikanaca slavi Božić. Poštedite me lekcija o raznolikosti", argumentira u korist kršćanskog karaktera blagdana William Donohue, predsjednik Katoličke lige za religijska i građanska prava.

Sudeći prema istraživanjima javnoga mišljenja Donohue je uvelike u pravu. Najnovija anketa lista USA Today, televizije CNN i Gallupa utvrdila je da 69 posto Amerikanaca u ovo doba godine kaže "Sretan Božić" pozdravljajući nekoga pri prvom susretu. To je znatno više od 56 posto u 2004. Samo 29 posto odlučilo se za "Sretne blagdane", što je pad u odnosu na 41 posto u prošloj godini.

Opredjeljenje za "Sretan Božić" izgleda da prelazi religijske granice, jer se za njega odlučuju i nekršćani i oni ispitanici koji kažu da nemaju religijskih uvjerenja.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara