Apple je zabilježio najgoru zaradu u 10 godina, a krivac je njihov glavni proizvod

Apple je zabilježio najgoru zaradu u 10 godina, a krivac je njihov glavni proizvod

Screenshot: YouTube

APPLE se čini kao nezaustavljiva sila u svijetu tehnologije, no najnoviji prodajni rezultati daju im razlog za zabrinutost.

Prvi puta od 2003. godine Apple je zabilježio pad prihoda u trenutnom kvartalu, a dionice su pale za oko 2 %. Glavni krivac nešto lošijem poslovanju je Appleov glavni proizvod – iPhone. Naime, prodaja iPhonea znatno je usporila i stagnira. Budući da je glavni izvor Appleove zarade upravo njihov smartphone zbog toga trpi cijela tvrtka, prenosi Huffington Post.

Čini se da je problem ponajviše u Kini. Ta je zemlja Appleovo drugo najveće tržište i promjene u njihovoj ekonomiji, koje su trenutno negativne, znatno utječu na Appleove prodajne rezultate. Isto tako, Apple već dominira tržištem u Kini i teško je očekivati neki veliki rast.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Na neki su način žrtve vlastitog uspjeha, a u Kini je to još uvećano. U Kini mogu rasti samo ako više kupaca dođe na tržište vrhunskih uređaja, no za to treba vremena", tvrdi analitičar Timothy Arcuri.

Aktualni modeli iPhone 6S i iPhone 6S Plus vrlo su vjerojatno dosegli vrhunac svoje prodaje i Apple od njih više ne može očekivati primjetan rast. Ostaje im da se pouzdaju u uspjeh iPhonea 7 koji dolazi ove godine. Sudeći po pomami za prethodnim modelima, lako je predvidjeti da Apple ipak neće imati većih financijskih problema.
 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara