Appleova usluga o kojoj svi pričaju dostupna je u Zimbabveu - ne i u Hrvatskoj

Appleova usluga o kojoj svi pričaju dostupna je u Zimbabveu - ne i u Hrvatskoj
Foto: Guliver Image/Getty Images

KRALJEVINA Esvatini, Bocvana, Zimbabve te Federacija Sveti Kristofor i Nevis zemlje su u kojima je dostupan Apple TV+. U Hrvatskoj nije. Osim nas, u Europi još samo Rumunji nemaju Apple TV+.

Apple je angažirao neke od najvećih holivudskih zvijezda i redatelja kako bi Apple TV+ startao jako i nametnuo se kao konkurencija Netflixu i Amazon Primeu, a u ponudi su im serije s Reese Witherspoon i Jennifer Aniston, Jasonom Momoom, Octavijom Spencer i mnogima drugima.

Da među Hrvatima ima onih koji bi bili zainteresirani za korištenje usluge Apple TV+, dokazuju mailovi koji su u proteklih nekoliko dana stigli na našu redakcijsku adresu. Kao najčešćeg krivca navode ZAMP, no njegov direktor Nenad Marčec za Index je izjavio da pregovora s Appleom nikad nije bilo.

"Apple nije kontaktirao HDS ZAMP u vezi usluge Apple TV, ali je HDS ZAMP više  puta proteklih godina samoinicijativno kontaktirao Apple kako bi svoje usluge Apple Music i iTunes ponudili i u Hrvatskoj. Možemo reći da su razgovori u vezi zaključenja ugovora za uslugu Apple iTunes i Apple Music pri završetku, no o usluzi Apple TV dosad nije bilo (pre)govora", poručio je.

"Problem nije cijena licence"

Hrvatima nisu dostupne ni usluge Apple Musica, a iz ZAMP-a poručuju da nemaju informacije o njihovom eventualnom funkcioniranju na hrvatskom tržištu jer je to u domeni poslovnih odluka Applea.

Pitali smo Marčeca zbog čega, po njegovom mišljenju, te usluge nisu dostupne kod nas. 

"Teško je nagađati zašto te usluge još nisu zaživjele, ali prema našim informacijama i procjeni razlog je poslovna politika i odluke kompanije Apple, vezane za hrvatsko tržište. Poznato je da je stopa piratiziranja kreativnih sadržaja s nelicenciranih izvora u Hrvatskoj još vrlo visoka kao i da je broj pretplatnika na već licencirane servise poput Deezera, Netflixa i sl. kod nas još uvijek vrlo mali.  Pretpostavljamo da je to jedan od glavnih razloga zašto veliki globalni servisi (Apple, Spotify i sl.) sporije ulaze na ovo tržište. Sa svoje strane, HDS ZAMP čini sve kako bi im otvorio hrvatsko tržište, pružio potrebne informacije i olakšao dolazak. Uvjeti licenci za hrvatsko tržište su identični uvjetima u ostalim državama EU-a pa razlog njihova neotvaranja servisa zasigurno nije u cijeni licence za Hrvatsku", rekao je.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara