Asian Dub Foundation i Taraf de Haidouks ponovo u Hrvatskoj

Asian Dub Foundation i Taraf de Haidouks ponovo u Hrvatskoj
U ORGANIZACIJI Multikulture ovog će kolovoza u Rovinju biti održan drugi po redu Multikultura festival, na kojem će nastupiti Taraf de Haidouks (Rumunjska), Bollywood Brass Band (VB), Bass Culture Sound System (Hrvatska) i odlični Asian Dub Foundation.

Drugi po redu Multikultura festival biti će održan na Ljetnoj pozornici Monte i u Zabavnom centru Monvi u Rovinju.

Taraf de Haidouks su trenutačno najznačajniji i najslavniji romski sastav na svijetu. Dobitnici su nagrade Radija BBC 3 za najboljeg europskog world-music izvođača u 2002. godini, a nagradu su odnijeli u konkurenciji sa Manu Chaom, koji je već imao priliku oduševiti zagrebačku publiku. Postavili su svojevrstan rekord rasprodavši 12 koncerata za redom u istoj dvorani u Parizu. Ugledni muzički časopis "Mojo" izdao je intervju s njima na 4 stranice, te ih predstavlja kao svjetsku glazbenu atrakciju.

Taraf de Haidouks dolaze iz malog rumunjskog grada Clejami. Imaju 12 članova - glazbenika i briljantnih pjevača. Njihovo ime u prijevodu znači Hajdučki orkestar. Njihova toplina, virtuoznost i veselje prilikom izvođenja oduševljava publiku na europskim turnejama.

Zadnjih nekoliko godina njihove turneje su rasprodane, a nastupi u prestižnim dvoranama pariškoj Olympiji i londonskom Royal Festival Hall potvrđuju njihov status svjetske koncertne atrakcije.

Veliki štovatelj njihove glazbe je holivudska zvijezda Johnny Depp, koji je s bandom glumio u filmu "The Man who cried", te zbog njih naučio romski jezik. Depp njihovu glazbu opisuje riječima: "Oni su najveći glazbenici za koje ja znam. Ti ljudi  sviraju glazbu koja izražava intenzivnu sreću. Nadareni su, čovjek se osjeća živ kad ih sluša."

Što se tiče Asian Dub Foundationa, radi se o britanskom bendu osnovanom 1993. čiji su članovi azijatskog porijekla. Kombinacijom hard ragga-jungle ritmova i distorziranih gitara, ADF vrlo oštro, ali biranom lirikom progovaraju protiv globalizacije, rasizma i socijalnih nepravdi britanskog sistema.

Ovaj neobičan bend ima puno sličnosti s britancima Primal Scream, čiji ih je pjevač Bobby Gillespie nazvao "najboljim britanskim live bendom", kako po beskompromisnom zvuku, tako i po izrazito snažnim, socijalno angažiranim tekstovima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Raspored koncerata u Rovinju je slijedeći:

31.07. Taraf de Haidouks (Rumunjska)
01.08. Bollywood Brass Band (GB)
02.08. Bas Culture Sound System (Hrvatska)
02.08. Asian Dub Foundation (GB)

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara