Aston Martin: Novi bolid u pripremi

IZGLEDA da u slučaju Aston Martina izraz "treća sreća" ne vrijedi. Profitabilno poslovanje i novi vlasnici probudili su (opet) ideju o razvoju super-sportskog modela sa središnje postavljenim motorom.

Iako tijekom 1990-tih nije uspio do kraja dovesti projekt razvoja super-automobila, Aston Martin ima sve više šansi da to postigne u narednom periodu, možda već kroz nekoliko godina. Glavni "krivac" za AM-ovo širenje obzora je David Richards, koji je već dao zeleno svjetlo za razvoj serijskog modela na osnovi studije Rapide. Međutim, Richards ide korak dalje i razmišlja da osim Porsche i njegove Panamere ugrozi i Ferrari - vječni trn u oku britanskih manufaktura.Prve naznake čelni je čovjek dao na konferenciji za tisak prilikom objave o preuzimanju Aston Martina rekavši kako moraju pratiti konkurenciju s osobitim naglaskom na Audi R8 i japanske konkurente.

Projekt kodnog imena NPX je opet zaživio, a neke priče već su najavile mogućnost povratka studije Prodrive P2, koncepta sportskog dvosjeda pokretanog Subaruovim motorom. U Astonu zasigurno nećemo gledati motor japanskih korijena, ali će sasvim sigurno dostignuća s P2 biti dobrodošla.Službeni izvori ideju o modelu s novom platformom i središnje postavljenim motorom motorom odbacuju, kao i bilo kakvu pomisao da u Astonu itko takvi što zagovara. Bez obzira na igru "pokvarenog telefona" sasvim je sigurno da ova tvrtka ima potencijala da krene u razvoj novog modela. Uostalom, trenutno aktualni modeli iscrpili su mogućnosti platforme, a vrijeme je i da se Cosworthu da posla, zar ne?Uostalom, Ulrich Bez, još uvijek prvi čovjek tvrtke, nedavno je rekao za Autoweek kako u Aston Martinu ima dovoljno sredstava da se ponudi i nešto više od modela kalibra studije Rapide.

Ukoliko dosta zaživi, super-Aston će konkurirati modelima kalibra Ferrari Enzo, pa čak i Bugatti Veyron. Nažalost, takva će biti i cijena, osjetno više od orijentira (400.000 USD) najavljenog za Rapide.

M.N.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara