Australskog turista oderali za 30 tisuća kuna: Popio čaj i malo pojeo

Australskog turista oderali za 30 tisuća kuna: Popio čaj i malo pojeo
Foto: 123RF

AUSTRALSKI turist Lawrence Andrews lutao je ulicama Pekinga prije nego što je odlučio ući u lokalnu trgovinu kako bi nešto pojeo i popio šalicu čaja. Brzo je izašao, a kad je stigao kući u Australiju skoro je pao sa stolca kad je vidio da mu je naplaćeno nevjerojatnih 6600 australskih dolara (oko 30 tisuća kuna), piše News.com.au.

Andrews je posljednja žrtva dobro uhodane kineske prevare turista, poznate pod imenom prevara u čajani. Nakon što se namučio da dobije novac nazad, odlučio je javno upozoriti druge na tu zamku za turiste.

"Dok sam bio u Zabranjenom gradu, otišao sam u čajanu, malo lokalno neimpresivno mjesto. Kasnije sam shvatio da su mi teretili kreditnu karticu za 6600 australskih dolara. Iako me American Express uvjeravao da će mi pomoći oko te prevare, nisu to učinili", požalio se organizaciji za zaštitu prava potrošača Elliott.com.

Kako je ispričao, alarm mu se upalio kad je dobio dva računa u čajani. Iako mu je to bilo čudno, potpisao je oba, ali i tražio kopije.

"Žene u čajani rekle su mi da mi ih ne mogu dati i tu sam znao da nešto nije u redu", rekao je.

Amex ga nije zaštitio

Odmah je nazvao American Express, a oni su ga uvjerili da će ga zaštiti od prevare. Da to ipak nisu napravili, otkrio je kad se vratio kući i provjerio ispis transakcija na kreditnoj kartici. Nakon što je njegova žalba odbijena, obratio se za pomoć organizaciji Elliott.com.

"Nema šanse da u toj čajani netko nabije račun od 6600 dolara. To je očita prevara", rekao je.

Njegova žalba odbijena je jer je čajana priložila račun koji je on potpisao te ga se u žalbenom procesu teretilo da je nabio cjelokupan iznos.

Michelle Couch-Friedman iz Elliotta ispričala je da žrtve u čajane najčešće mame zgodne mlade žene. Kad pristanu ući, posjedne ih se u privatnu sobu, a nakon toga sve, od čaja do kanapea ima posebnu cijenu, o kojoj se ne govori. "Na kraju žrtva doznaje da ništa u tome nije bilo prijateljski. Cijena koju plaća iznosi barem nekoliko stotina dolara, iako ima slučajeva kad joj naplate i više", dodala je.

Nakon što je pronašla recenzije drugih ljudi koji su prevareni u istoj čajani kao Andrews, uspjela je dokazati Amexu da je to već uobičajena praksa čajane te mu je na kraju vraćen novac.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara