Austrijanci Hrvatima zabranili na Bleiburg pa će oni preseliti u Jasenovac

Austrijanci Hrvatima zabranili na Bleiburg pa će oni preseliti u Jasenovac
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL/Index

KORUŠKA katolička crkva je zabranila euharistijsko okupljanje Hrvata na austrijskom tlu, odnosno Lojbaškom polju, pa će se ovogodišnja komemoracija za žrtve drugog svjetskog rata održati na prigodnijem lokalitetu - u Jasenovcu. S obzirom da je Jasenovac mjesto posebnog pijeteta, hrvatska vlada neće tolerirati obilježja totalitarnih režima kao što su Zoran Erceg, Boris Dežulović i slični, te poziva sve (malo)građane da svojom prisutnošću uveličaju proslavu. Na zločine protiv čovječnosti nitko nije imun te političari, s neskrivenim ogorčenjem zbog patnje nedužnih, ne biraju riječi kojima bi upozorili na tragediju koja se dogodila u jasenovačkom logoru.

- Cijela Hrvatska je Jasenovac! -grmio je politički vođa, aludirajući na stanje u državi gdje, kastriranog dostojanstva i na rubu snaga, preživljava milijun izmučenih gladnih ljudi, žena i djece, starih i nemoćni za bijeg. (Prazan) skup u Jasenovcu zasluga je udruženog pothvata crkve i vlade, a kao i sva okupljanja u toj organizaciji, i ovaj će događaj proteći crno, crnje, dostojanstveno.

Euharistijskom slavlju će prisustvovati cjelokupni državni vrh koji će odati počast žrtvama terora tako što će se suzdržati od govora. Uz čekić, gangu te zadah iz usta, ovogodišnjoj komemoraciji će nazočiti i pripadnici mozgovnih manjina, a očekuje se dolazak više tisuća autobusa iz Livna, Dublina, Melbournea, Munchena te ostalih hrvatskih gradova. Slavlju će pridonijeti i folklorni ansambl "Bog i Hrvati" izvedbom hrvatskog tradicionalnog plesa "Nijemo kolo". I dok je okupljenima zabranjeno tiskati eure u narodne nošnje djevojaka, svećeničke halje će biti otvorene za donacije. Misu za žrtve terora, posebice djecu, predvoditi će nadpedofil Ivanov, a crkvena litan(i)ja prikazivati će se, kao i obično, na svim programima HRT-a. 

S obzirom da se Jasenovac nalazi Bogu iza leđa te je Božjim poslanicima sneruke (desne), neki članovi vlade prisiljeni su koristiti službeni prijevoz. Ostali će se služiti taksijem jer je Uber praktičnije prijevozno sredstvo od vlaka smrti kojim su se na isto odredište prevozile žrtve fašizma. Vladin ured je stoga izdao priopćenje u kojem od policije traži da im omogući čist put prema stratištu, a od građana se zahtijeva da ne opstruiraju akciju "Uber alles", već da se istoj priključe. One koji nemaju prijevoz, ministrica Žalac će pokupiti svojim automobilom. Jasenovac - full of life, slogan je kojim hrvatski povjesničari s diplomom iz Međugorja nastoje objasniti javnosti što se navodno zbivalo u logoru smrti. Međutim, dokumenti i fotografije iz tog razdoblja nisu samo dokaz počinjenog genocida, već opomena i primjer - kako sloboda fašizma znači smrt naroda. Dragi Hrvati, jednog dana kad se probudimo Lijepe naše više neće biti. Ostati će tek himna iz drugog svjetskog rata zvana Bella ciao!

*Stavovi izneseni u kolumnama i komentarima su osobni stavovi autora i ne odražavaju nužno stav redakcije Index.hr portala

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara