Avril "bez šminke"

ONA je lijepa mlada buntovnica, svira gitaru, sama piše svoje gitarske punk rock pjesme i mrzi pop. Doobro, a zašto se onda nalazi na samom vrhu pop svijeta današnjice?

Avril, našminkana teen "punkerica" iz Kanade najavljivana je u medijima kao "nova Alanis Morissette", i kako to već obično biva, medijska pompa je odradila svoje.

U roku od godine dana Avril je svojim debi albumom osvojila više komercijalnih glazbenih nagrada te vrhova svjetskih top lista od svojih najljućih pop-suparnika.

No, Avril ne voli riječ pop. Ona je, po vlastitim riječima, nekad rockerica, nekad punkerica, tu i tamo skejterica, ali nikad pop-zvijezda. Na svako novinarsko karakteriziranje njezine glazbe kao dobro prodavanog popa, 18-godišnja Avril reagira burno.

Njezin album proveo je 29 tjedana na britanskoj top listi prodavanosti albuma, 38 na američkoj. Ako vam to ne govori puno, slobodno to identificirajte s milijunima prodanih primjeraka njenog albuma "Let Go", odnosno novim jahtama i kućerinama za šefove izdavačkih kuća, a nešto se valjda našlo i za malu.

"Pa to svi rade" - reći ćete možda. Ipak, razlika između Avril i naprimjer Britney ili Jessice Simpson je što dvije potonje djevojke ne tvrde da su buntovne punk-rockerice sa stavom "Lets raaawk sk8r girlz!".

Baš suprotno, one otvoreno kažu kako ne pišu same vlastite pjesme, kako s njima rade timovi producenata, pjesmopisaca, marketinških stručnjaka, stilista i šminkera.

Naravno, sve to ima i Avril, ali ipak se svim silama trudi sebe prikazati kao divlju, neobuzdanu rockericu kojoj uopće nije stalo do tuđeg mišljenja. 

Razlog stvaranja "zvijezde" takvog profila iz komercijalnog je aspekta sasvim jasan. S jedne strane zasićeno sladunjavim pop-proizvodima počevši od Britney pa do Mandy Moore, tržište je postalo gladno nešto žešćeg zvuka, konkretno pop-punka, kojega su dosad s određenim uspjehom servirale američki pseudo-punk bendovi poput Blink 182, Sum 41 (usput, ova dva su Avril najdraže), Green Day, Offspring...

Kako je u diskografskoj industriji jedino mjerilo uspjeha broj prodanih albuma, marketinški mozgovi odlučili teen populaciji frustriranoj slatkastim popom ponuditi jedinu moguću alternativu - "buntovni" pop-punk s malom, slatkom Kanađankom za mikrofonom.

Kako bi stvar izgledala vjerodostojnija, izmišljena je priča o tome kako Avril sama piše svoje pjesme i svira gitaru.

Ipak, istina je vrlo brzo procurila u medije, pa je tako Avril u razgovoru za časopis J-14 proces nastajanja pjesama opisala riječima:

"Sjednem s gitarom i pišem o tome što osjećam taj dan". No, samo nekoliko mjeseci kasnije za Time je izjavila kako pjesme piše "s gitaristom".

Omot njezinog CD-a potvrđuje da Avril gitaru svira na samo jednoj od trinaest pjesama na albumu, dok za vrijeme nastupa uživo obično odsvira par akorda, tek toliko da brojni fotografi imaju posla.

Što se tiče pjesama koje Avril navodno sama piše od svoje dvanaeste godine, i tu postoji "catch 22". Naime, uz svaku pjesmu navedenu na omotu njezinog CD-a uz njeno ime kao autora teksta stoji još 5-6 imena "stručnih suradnika".

Najgore je od svega što ni uz brojne "suradnike" na svojim tekstovima Avril ne uspijeva sročiti nešto bolje od "Im feeling nervous/Trying to be so perfect/Cause I know youre worth it/Youre worth it/Yeah/La da da da/La da da da". Čisti punk rock, zar ne?

Avril je, naravno, posve uvjerena u svoju "rock osobnost", pa se tako za Nationalpost.com odredila riječima: "Im hardcore."

Koliko je Avril zaista hardcore, možete se uvjeriti na fotografijama, jer iako ne zna ni svirati ni pisati pjesme, mala je barem zgodna - kad se našminka.Ovo gore je Avril Lavigne kakvom vam ju žele predstaviti. Ovo dole je Avril bez šminke.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara