Baka Savka iz Slavonije ima 97 godina i 600 kuna mirovine, no redovito spašava životinje s ulice

Baka Savka iz Slavonije ima 97 godina i 600 kuna mirovine, no redovito spašava životinje s ulice

Foto: Facebook/Udruga Čarlijevi anđeli

BAKA Savka Mijatović iz Slavonskog Broda, točnije iz naselja Jelas, ima 97 godina, živi od mirovine koja iznosi 600 kuna, mjesečno dobiva još 500 kuna socijalne skrbi, a to je ne sprečava da redovito s ulice spašava napuštene i zlostavljanje životinje, ponajviše pse i mačke.

Njezin sin Marko objasnio nam je da baka nevjerojatnu ljubav prema životinja ima cijeli život te da je kod nje u kući uvijek bio pas i barem dvije mačke, a tu strast je dijelila i sa svojim pokojnim suprugom te prenijela i na djecu.

"Ona ima 97 godina, živi od 600 kuna mirovine i 500 kuna socijalne skrbi. Životinje oduvijek udomljava, tu gdje mi živimo ima jako puno lutalica, ali ona svakoj životinji da jesti. Cijeli svoj život nikad nije bila bez psa i barem dvije, tri mačke. Nedavno je udruga iz Broda došla po jednog psića kojeg je primila k sebi jer su ga tri klinca tukla... Ona je dječake potjerala, a pas se od straha zavukao među drva za ogrjev. Nju je to jako pogodilo pa sam ga na kraju uspio nagovoriti da izađe iz drva te ga je ona primila kod sebe. Ja sam onda zvao tu udrugu iz koje su došli i odnijeli psa i udomili ga. Ali baki je i to teško palo, ona plače za njim i stalno pita jesmo li sigurni da je on u dobrim rukama. Toliko joj je bilo žao psića da joj je gospođa iz udruge rekla da će joj ga za tjedan dana donijeti samo da se uvjeri da je dobro. S njom je već sedam godina jedna kujica koja je također dolutala u njeno dvorište, ali nju nikad ne bi dala, za nju je jako vezana. Reklo bi se da njene životinje žive bolje od nje", kaže za Index bakin sin Marko.

"Živi sama, ali ja sam u blizini, tek oko 500 metara od nje pa svaki dan navratim. Ona i pokojni tata su uvijek imali životinju u kući, a takav sam i ja, i ja sad imam mačku koja je stalno sa mnom, praktički spavamo u istom krevetu", objašnjava Marko.

Otkad se na Facebook profilu udruge Čarlijevi anđeli pojavila priča o baki Savki, javljaju se razni ljudi koji žele pomoći baki u brizi za životinje pa nam Marko objašnjava da su se neki već javili da će poslati hranu za pse, ali čak i drva za ogrjev. "Ona životinjama kuha, kupuje salamu i slično. Jednostavno je takva, jako vezana za životinje. Svi smo mi vezani, ali ona je posebna što se toga tiče. Da joj netko kaže da ima deset psića koje treba udomiti, ona bi ih sve uzela, jedino pitanje bi joj bilo kako će ih hraniti", tvrdi.

Ovo potvrđuje i Dubravka Kovačević iz udruge Čarlijevi anđeli.

"Trenutno se kod nje nalaze tri mace i psić, jedan je prije nekoliko dana udomljen... I to maleni od svega jednog kilograma, kojeg su djeca šutala nogama. Jako se vezala za njega, ali ipak ga je dala udomiti jer je, kako kaže, starija i ne zna što sutra donosi. Kad smo došli po psića, rekla je: 'Kako ću ga dati? On me navečer uveseljava... Bojim se za njega, da ga opet djeca ne dohvate...' Djevojku koja ga je preuzela je zamolila da ga pazi, da ga ne da djeci i da ga slučajno ne izgubi! Obećali smo i posjet, da bude sigurna da je psić dobro. Moram priznati da sam skoro odustala od udomljavanja jer se rasplakala. Baka je zaista razumna, zamolila nas je da joj pomognemo sterilizirati mace i psića... Unatoč godinama, puno je razumnija od većine kojima takvo što ne pada na pamet", priča volonterka Dubravka i dodaje da su priče o zlostavljanju životinja na tom području uistinu strašne.

"Bakin sin Marko nam je ispričao zaista užasne priče. Kako često peca, znalo se dogoditi da vidi ubijene pse i mačke kako plutaju rijekom. Jednom je netko bacio u rijeku kujicu i sve njene štence, a bilo je tu i srna koje plutaju odsječenih nogu... Ipak, neke životinje imaju sreću pa uspiju zaklon potražiti kod bake Savke", zaključuje. 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara