Bankrotirao sudeći se oko autorskih prava s majmunom

Bankrotirao sudeći se oko autorskih prava s majmunom

Screenshot: Wikipedia/Facebook

PRIJE šest godina fotograf David Slater otputovao je u Indoneziju kako bi slikao divlje životinje u njihovom prirodnom okruženju.

Tamo se uspio zbližiti s makaki majmunima s kojima je proveo nekoliko dana fotografirajući ih. Kad je jedan radoznali majmun počeo dirati njegovu opremu i slučajno snimio selfie, a ta se fotografija proširila društvenim mrežama, mislio je da su se njegovi snovi počeli ostvarivati i da će napokon uspjeti zaraditi velik novac sa svojim fotografijama.

Njegovo veselje nije dugo potrajalo. Jednog je dana primijetio svoju fotografiju u nekim medijima, između ostalih i Wikipediji, kojima nije dao dopuštenje da fotografiju koriste. Kad ih je tužio, odgovorili su prilično neobičnom strategijom. Njihovi su odvjetnici pokušali dokazati kako autor fotografije nije Slater već da autorska prava u ovom slučaju ima- majmun.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ovdje bizarna situacija postaje još bizarnija jer se u cijelu priču uključila PETA, svjetska organizacija za prava životinja, i tužila Slatera u ime "makaki majmuna imenom Naruto". Oni također tvrde da bi autorska prava trebala pripasti majmunu i da bi se novac zarađen od te fotografije trebao iskoristiti za poboljšanje Narutova života i života njegove zajednice, piše Telegraph.

U ovom je slučaju presuda bila u Slaterovu korist, ali se PETA do sad žalila ukupno devet puta. Stalno navlačenje po sudovima ostavilo je Slatera na prosjačkom štapu, čak si nije mogao priuštiti da dođe na zadnje ročište, a također nema kako platiti popravak oštećene opreme niti platiti odvjetnika koji ga zastupa.

Trenutno razmišlja potpuno odustati od bavljenja fotografijom te se zaposliti kao trener tenisa.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara