Barbie zaradila 40 milijuna dolara na svojim Bratz plagijatoricama

MATTEL, tvorci najpoznatije lutke na svijetu Barbie, tužili su MGA Entertainment koji stoje iza lutaka Bratz jer je njihov kreator Carter Bryant radio za Mattel kad je osmislio koncept za Bratz. Nakon višemjesečnog povlačenja po sudu, Mattel je dobio parnicu i sad želi isplatu nevjerojatnih dvije milijarde dolara. Međutim, kalifornijski sud je presudio kako će Mattel na račun sjesti "samo" 40 milijuna dolara, što tvorcima lutaka Bratz ipak neće preteško pasti jer godišnjom prodajom njihovih lutaka zarade oko pola milijarde dolara.

Prodaja Barbika rapidno pala

Mattel je MGA Entertainment tužio 17. lipnja ove godine oko prava na liniju lutaka Bratz. Okružni sud u Riversideu je smatrao da je Carter Bryant u suradnji s Isaacom Larianom, glavnim direktorom firme MGA Entertainmen, liniju lutaka osmislio za vrijeme dok je radio kao kreator u Mattelu. Iz MGA tvrde da je bez obzira na rad u Mattelu od 1995. do 1998. godine Bryant mogao doći na ideju o lutkama Bratz, te da se firma MGA sama potrudila oko populariziranja lutaka i to sa svojim vlastitim marketinškim timom, trikovima, uvjetima i ambalažom. Tvrde kako su lutkice zamišljene 1998. godine i to samo osam mjeseci nakon što je Carter prestao raditi u Mattelu, iako se razvoj lutkica odvijao krajem 2000. godine.  Na sudu je odvjetnik Mattela priložio Bryantove skice koje su bile napravljene na papiru s logom tvrtke Matell za vrijeme dok je još bio tamo zaposlen. "MGA je samo dotjerao izum koji je bio proizvod zaposlenika tvrtke Matell", rekao je Matellov odvjetnik.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Čim su se Bratz pojavile u prodaji, prodaja Barbie lutaka je rapidno pala, što je očekivano bio trn u Mattelovim očima. Naime, prodaja između travnja i lipnja ove godine je u svijetu pala za šest posto zbog čega je Mattel izgubio jedanaest milijuna dolara. U Americi je prodaja Barbie lutaka pala za 21 posto. Nakon parnice od dva mjeseca Mattel se uspio izboriti za svoja prava koja će im naposljetku možda omogućiti prava na liniju lutaka Bratz. 

L.V.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara