Beogradska gay parada digla na noge srpske poznate osobe

Tekst: I.M.L.
Foto: Ilustracija (Marko Miscevic/Cropix)

KAKO se bliži 20. rujna, datum održavanja beogradske gay parade, tako su i protivnici i podržavatelji sve glasniji. Protivnici su ipak nadglasali ravnodušne i one koji podržavaju ovo slavlje slobode seksualnog opredjeljenja, a svoja mišljenja iznijele su i javne osobe.

Tjedan dana prije "Belgrade Pridea", 12. rujna održat će se skup pod nazivom "Obiteljska šetnja", svojevrstan odgovor na gay paradu kojim se želi naglasiti kako su brak između muškarca i žene te roditeljstvo vječne vrijednosti. Tom će prilikom pjesnici Ljubivoje Ršumović, Branko Stevanović, Igor Kolarov i Mirjana Bulatović recitirati pjesme za djecu, a ovoj povorci, koju organizira nevladina organizacija Srpski sabor Dveri, pridružit će se i glumci Nebojša Glogovac i Ivan Bosiljčić, pjevač Bora Đorđević i drugi.

Prva i jedina dosadašnja gay parada u Beogradu neslavno završila

"Pristao sam glumiti u spotu koji podržava 'Paradu ponosa', iako on još nije snimljen. Osobno smatram mislim da svako treba imati  mogućnost slobodnog iskazivanja svojih stavova i branit ću svakoga tko to radi. Isprovocirali su me protivnici parade jer mi je dosta života u zemlji gdje svi uzimaju pravdu u svoje ruke, naročito kada su brojniji i jači. To ne mogu dozvoliti i zbog toga sam odlučio aktivno sudjelovati", izjavio je za srpski Alo! glumac Dragan Bjelogrlić, jedan od rijetkih javnih osoba koje podržavaju homoseksualce u ostvarivanju svojih prava.

Do sada, prva i jedina gay parada u Beogradu organizirana je 30. lipnja 2001. godine, ali su je spriječili mnogobrojni desničari i navijači nogometnih klubova. Prvi incidenti su izbili još prije početka parade, protivnici su napali članove parade, a neki i brutalno pretukli. Policajaca je, u trenutku izbijanja tuče, bilo nedovoljno i uglavnom nisu reagirali na vrijeme.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara