Bila je omiljena i najljepša glumica Juge, a umrla je na podu među špricama

Bila je omiljena i najljepša glumica Juge, a umrla je na podu među špricama
Foto: IMDb

DA JE MEĐU nama, legendarna glumica Sonja Savić danas bi slavila 58. rođendan. Osamdesetih godina prošlog stoljeća Sonja Savić bila je ikona - najseksepilnija i jedna od najtalentiranijih glumica u Jugoslaviji. Svoj burni život završila je 23. rujna 2008. godine u Beogradu, a obdukcija je pokazala da je umrla od predoziranja heroinom. Detalji njezine smrti bili su posebno potresni - glumica je navodno zbog droge prodala sav namještaj iz stana te je umrla na madracu koji joj je jedini preostao. Navodno je njezino tijelo pronađeno među špricama na podu, a hitnu pomoć pozvao je prijatelj s kojim je te noći konzumirala drogu.

Sonja Savić glumom se profesionalno počela baviti sa 16 godina, a već s 21 diplomirala je na Fakultetu dramskih umjetnosti u Beogradu. Početkom osamdesetih došlo je njezino vrijeme, pa je u dvije i pol godine snimila pet filmova koji su dali ogroman pečat jugoslavenskoj kinematografiji. Lice i pogled Sonje Savić bili su nezaboravni svima koji su je gledali uživo i na filmu.

Scene u filmu Una, koji je nastao po romanu Mome Kapora, a govori o ljubavi između profesora Mišela Babića i njegove studentice Une Vojvodić, ne zaboravljaju se. Gola Sonja Savić koja jede trešnje na balkonu i zavodi profesora tijekom intervjua mnogima se vječno urezala u pamćenje.

Osim u filmu Una, Sonja se pojavila u kultnim jugoslavenskim filmovima, a tijekom svoje karijere zaigrala je u ukupno 50 filmova jugoslavenske, slovenske i srpske produkcije. "Davitelj protiv davitelja", "Život je lep", "Balkanski Špijun", "Mi nismo anđeli", "Šećerna vodica" i "Jug-jugoistok" samo su neki od filmova kojima je Sonja udahnula dušu, a početkom devedesetih se počela baviti režijom u projektima koji su se umjetničkom crtom borili protiv rata u Jugoslaviji.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara