Biste li probali biljni burger koji "krvari"?

Biste li probali biljni burger koji "krvari"?
Ilustracija: 123rf

BEYOND Burger koji je u potpunosti napravljen od biljaka, a koji istovremeno krvari i ima aromu zapečenog mesa, stiže u UK, piše The Guardian. Od danas će se pojaviti na prodajnim mjestima trgovina Tesco. Pakiranje u kojem se nalaze dva veganska burgera koštat će 5,50 funti (oko 45 kuna).

Velika potražnja

Proizvod naziva Beyond Burger trebao je stići u Veliku Britaniju još u kolovozu, no to je odgođeno jer je u Americi potražnja za tim burgerima bila prevelika te je nastao problem sa zalihama.

Za razliku od burgera koji su sačinjeni od mesa koje je uzgojeno u laboratorijima, burgeri firme Beyond Meat napravljeni su potpuno od biljaka i nisu ni u kojem trenutku testirani na životinjama. Sastoje se od proteina graška, kokosovog ulja i krumpirovog škroba, a zbog cikle ispuštaju crvenkast sos tj. čini se kao da krvare.

 

"Sve je veća svjetska potražnja za ovakvim burgerima koji su zapravo ukusne biljne bjelančevine. Uzbuđeni smo što Beyond Burger stiže u veliku Britaniju'', rekao je Seth Goldman, izvršni direktor firme Beyond Meat.

Sve više Britanaca koji ne jedu meso

Ideja lansiranja veganskog burgera u Britaniji nastala je zbog goleme potražnje tržišta za takvim tipom proizvoda. Trgovine i restorani bore se za dio kolača profita od veganske ili vegetarijanske prehrane.

Naime, sve više Britanaca prelazi na bezmesnu prehranu, iz etičkih ili zdravstvenih razloga. Prema istraživanju koje je proveo Waitrose, Ujedinjeno Kraljevstvo broji 22 milijuna fleksitarijanaca - ljudi koji su pretežito vegetarijanci, ali ponekad pojedu nešto mesa. Također, u listopadu je zabilježen značajan pad na svjetskoj razini u konzumaciji mesa, a u nekim zapadnim zemljama potražnja za govedinom smanjena je za čak 90 %. Razlog takvom padu je zabrinutost za okoliš i klimatske promjene jer prehrana utemeljena na mesu mnogostruko više opterećuje prirodne resurse i uzrokuje značajno veće emisije stakleničkih plinova.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
;
Učitavanje komentara