Bizarno ugovaranje brakova na tržnici: Očevi prodaju kćeri za nekoliko tisuća eura

Bizarno ugovaranje brakova na tržnici: Očevi prodaju kćeri za nekoliko tisuća eura

Screenshot: YouTube

ROMSKA zajednica Kaladžije četiri puta godišnje se okuplja na velikoj tržnici u Bugarskoj gdje se tim prilikama prodaju djevojke za brak. Ekipa Al Jazeere posjetila je jedan od takvih događaja i tamo zatekla brojne pripadnike ove zajednice, dotjerane i našminkane djevojke i zlatom okićene mladiće koji biraju svoje buduće supruge.Nerijetko se događa da djevojka i njezin novi suprug pri prvom susretu sklope dogovor o braku,tj. da mladoženja i njegova obitelj odmah traže i plate djevojku koju žele, ali najčešće se to odvija na nekom od sljedećih susreta.

Dvije djevojke koje su stajale na tržnici odjevene u svečane haljine, novinarima su rekle da im nimalo ne smeta ovaj način ugovaranja brakova i da je plaćanje mladenke samo tradicija. "Mi se ne prodajemo, djevojka i mladić sami odluče stupiti u brak", rekla je jedna od njih u nadi da će pronaći muškarca koji će je kupiti.

"Ova tradicija polako odumire, sve je manje novca, preuzimamo bugarske običaje", rekao je jedan od kupaca na tržnici. 

Otac jedne od djevojaka na tržnici dodao je "Nema šanse da svoje dijete dam besplatno, izgubio bih sav ugled i ni nju ni mene više nitko ne bi poštovao."

Kaladžije su jedna od najzatvorenijih romskih zajednica na svijetu, a brakovi u ovoj zajednici mogu se razvesti samo nakon odluke starješine.

 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara