Blizanci su genetski sličniji od klonova

KLONOVI možda uopće neće biti jednaki osobama od čijih su stanica stvoreni, tvrde američki znanstvenici.

Iako mnogi kad se spomene kloniranje pomišljaju na košarkašku ekipu klonova Michaela Jordana ili na novog Mozarta koji bi nastavio tamo gdje je glazbeni genij stao, klonovi će, zapravo, biti posve drukčiji od osoba od čijih su stanica stvoreni.

Jednojajčani blizanci imaju mnogo sličnosti, ali rezultati mnogih istraživanja pokazuju da su u nekim drugim stvarima posve različiti.

Zato znanstvenici tvrde da se na toj činjenici moraju temeljiti pretpostavke o tome koliko će klonovi sličiti osobama od čijih su stanica nastali te da savršenih replika posve sigurno neće biti.

Ako je vijest o prvom uspješnom kloniranju ´Eve´ istinita, sigurno je da ona neće biti identična preslika svoje majke, tj. žene od čijih je stanica klonirana.

Koliko god bili različiti, blizanci će uvijek biti međusobno sličniji nego što će klonovi biti slični osobama od kojih su klonirani, tvrdi Robert Plomin iz Psihijatrijskog instituta u Londonu.

Promatrani kao skupina, jednojajčani blizanci su, po osobnosti, međusobno sličniji nego djeca istih roditelja ili dvojajčani blizanci, a to se potvrdilo i u slučajevima blizanaca koji su rano razdvojeni, misli Nancy L. Segal, ravnateljica Centra za proučavanje blizanaca na California State University u gradu Fullertonu.

Unatoč velikoj ulozi gena kod blizanaca, na njihov razvoj utječu i drugi čimbenici iz okoline (roditelji, prijatelji, životne prilike i mogućnosti).

Budući da su klon i osoba od čije stanice nastaje rođeni u različitim obiteljima i različito doba, mora se očekivati da će ne-genetički čimbenici djelovati još snažnije.

U slučaju jednojajčanih blizanaca, postoje i neke iznenađujuće genetske razlike. Na razvoj shizofrenije u potpunosti utječu geni, ali vjerojatnost da će i drugi blizanac oboljeti od te bolesti, nakon što je prvi već obolio, iznosi samo 45 do 50 posto.

Čak se ni tjelesne osobine poput visine i težine ne podudaraju se kod jednojajčanih blizanaca. Geni najviše utječu na visinu, a postoje slučajevi jednojajčanih blizanaca kod kojih je razlika u visini i do 10 centimetara, a još je veća razlika u kvocijentu inteligencije, tjelesnoj težini i osobnosti.

Rezultati provedenih istraživanja pokazuju da na spolne i vjerske sklonosti geni jednako utječu kao i na razvoj osobnosti, a manje na politička uvjerenja, misli Nancy L. Segal, ali upozorava da su ova otkrića ipak samo statistički podaci koji se temelje na prosjeku te da se iz njih ne može predvidjeti sličnost između nekih klonova i osoba od čijih će stanica biti klonirani.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara