Bob Hope slavi 100. rođendan

"TOLIKO sam star da više nema krvne grupe kao što je moja", našalio se ovih dana Bob Hope, američki komičar koji u četvrtak slavi stoti rođendan.

Prije nekoliko godina, jedna od njegovih partnerica na pozornici zapitala se tko bi htio doživjeti tako duboku starost. "Svatko tko ima 99 godina", odvratio je Bob Hope spremno.

Prema riječima njegovih bliskih suradnika, taj prvak komedije na američki način koji je danas gluh i slijep i teško govori, proslavit će rođendan u obiteljskom krugu, uz ženu i četvero djece, u kući u predgrađu Los Angelesa u kojemu živi već 66 godina.

Rođendan će obilježiti i 75. obljetnicu njegove službene karijere koju je prekinuo u 93. godini, pošto je šezdeset godina bio vezan ugovorom s postajom NBC. Zašto ne bi prije otišao u mirovinu i bavio se ribolovom, pitali su ga. Zato što ribe ne plješću, odgovorio bi on.

Leslie Townes Hope započeo je karijeru komičara kao šestogodišnjak, imitirajući Charlieja Chaplina za vatrogasce u Ohiju (sjeveroistok SAD-a).

Rodni London napustio je dvije godine ranije zajedno s ocem koji je bio zidar.

U svibnju 1941. prvi put s NBC-jem snima radijsku emisiju u vojnoj bazi u Kaliforniji. Bit će to početak duge karijere vojnog komičara u pravom smislu te riječi, tijekom koje će putovati od Pacifika do Koreje i Vijetnama, od Libanona do Zaljeva, prevalivši ukupno desetak milijuna kilometara.

Njegova je bliskost s vojnicima bila tolika da jedan ratni brod nosi njegovo ime, a 1997. predsjednik Bill Clinton dodijelio mu je naslov počasnog veterana, kojim se najviše ponosi.

"Da sam morao snijeti jaje za svoju zemlju, učinio bih to", rekao je kako bi opisao svoje domoljublje i odanost vojnim postrojbama, zbog kojih je ne jedan Božić proveo daleko od svojih.

Bob Hope, koji se više puta spominje u Guinnessovoj knjizi rekorda, dobitnik je preko dvije tisuće nagrada i odličja, među kojima je i plemićki naslov koji mu je 1998. dodijelila engleska kraljica Elizabeta.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara