Bosancu migranti provalili u vikendicu, više je ne zaključava da slobodno uđu

Bosancu migranti provalili u vikendicu, više je ne zaključava da slobodno uđu
Screenshot: N1

KAD JE Dragoslav Šinik iz Gradiške u BIH stigao u svoju vikendicu za novogodišnje praznike, tamo je zatekao obitelj migranata iz Bagdada koja je provalila u nju. Kako prenosi televizija N1 bili su promrzli, blatnjavi, gladni i uplašeni, a njihova ga je teška sudbina toliko pogodila da je odlučio ubuduće ostaviti vikendicu otključanu i opremljenu zalihama kako bi i drugi u njoj mogli pronaći sklonište. 

Dragoslav je za N1 opisao kako je uoči Nove Godine stigao do svoje drvene vikendice u selu Gašnica kod Gradiške i šokirao se kad je ispred nje vidio djevojčicu koja ga je odmah podsjetila na njegovu kćer Saru. 

"To dijete je bilo identično moje dijete, sama pojava otkud to dijete tu, a prije pola sata sam ga ostavio kod kuće, krenula me neka jeza. Krenuo sam za njom, tu neku sliku nikada neću zaboraviti, pun objekt, naknadno sam saznao da ih ima dvadeset i troje, šestero izuzetno male djece, beba od 9-10 mjeseci. Svi su me gledali sa strahom, što ću ja sada učiniti. Vidio sam da im je hladno. Pomogao sam im da zapale vatru, da se zagriju, presvuku, svojim vozilom sam otišao do benzinske crpke , kupio hranu, mlijeko, kruh. Stalno mi je bila slika te curice, te ostale djece pred očima", rekao je on. 

Naknadno je, kako kaže, saznao da su iz Bagdada, a u Gradišku su stigli iz Sarajeva, taksijem koji su platili 500 eura. 

"Pozdravili smo se, rekao sam im samo neka im je dragi Bog na pomoći, gdje god žele stići neka su im djeca živa i zdrava", priča Dragoslav. Dodao je da im ne zamjera što su mu provalili u vikendicu jer bi on isto učinio za svoju djecu.  Ispričao je kako mu nije bilo do novogodišnjeg slavlja, te da cijelu noć nije mogao zaspati. Idućeg dana je, kaže, već oko šest ujutro obišao svoje goste. 

"Žalostan prizor, svi oni isti bili su okupljeni oko te vatre, obratili su mi se na engleskom: 'Please, please, fire, fire', dvoje djece je gorjelo od temperature", kaže on. Požurio im je kupiti lijekove, vitamine i voće, a migrante koji su provalili u njegovu vikendicu granična policija odvela je u imigracijski centar u Sarajevo. 

Dragoslava je ovo iskustvo potaknulo da prestane zaključavati vrata svoje vikendice, te je na nju stavio natpis: "Open 0-24". U nju je ostavio drva, mlijeko, vodu, kockice za potpalu vatre, a njegova kćerkica Sara je za djecu pripremila nekoliko igračaka. 

"Ako netko dođe ovamo da ima čime da se igra. Da mu ne bude dosadno i da ga usreće", ispričala je djevojčica. 

Dragoslav je s ljudima kojima je pomogao ostao u kontaktu, te ih je upozorio da su područja rijeke Save puna skrivenih opasnosti. On je inače aktivist lokalnog centra za djecu s poteškoćama u razvoju, a iako nema stalna primanja ni osiguranje, ipak je pronašao način da pomogne drugima. 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara