Bosonoga Evora u nedjelju nastupa u Tvornici kulture

Tekst: V.R.
Foto: Index

WORLD music pjevačica Cesaria Evora poznatija je kao Bosonoga Diva zato jer nastupa bosa na koncertima, kako bi simbolično suosjećala sa neprivilegiranim ženama njene rodne Afrike.
 

Evora je rođena u Mindelu na Cape Verde otocima pored obale Senegala, gdje je živjela sa mnogobrojnom obitelji bez oca i u siromaštvu. Počela je u javnosti pjevati još kao djevojka da bi je ubrzo prozvali Kraljicom Morne, glazbenog pravca koji je vezan uz portugalske Kreole, nostalgične balade, koje obično govore o patnji i izgubljenoj ljubavi. Njezin glas pun emocija često uspoređuju sa Billie Holiday, Edith Piaf i Bessie Smith. U kasnim osamdesetima, Evora odlazi u Pariz kako bi snimila svoj prvi CD 'La Diva aux Pieds Nus', koji je objavljen 1988. Nakon duge turneje po Europi i Sjevernoj Americi, te nekoliko uspješnih albuma, (jedan od njih je i 'Miss Perfumado' iz 1992. koji je prodan u 200 000 primjeraka samo u Francuskoj ) Evora postiže internacionalni uspjeh. Sada ona ima više od četiri milijuna prodanih primjeraka albuma u cijelom svijetu, veliki broj zlatnih ploča i 5 Grammy nominacija.
 
Njezina glazba predivno oslikava kraj svijeta iz kojeg dolazi. Čovjek kad sluša njene pjesme želi biti u Africi, u kući uz more, okružen pijeskom, ribarskim mrežama i mirisom oceana, želi biti zaljubljen ili se podsjetiti da već je zaljubljen. Ovu glazbu razumiju pravi patnici cijelog svijeta, bilo u duhovnom ili materijalnom smislu ili oboje.

Cesaria Evora u Zagreb stiže u nedjelju, i to u Tvornicu kulture gdje je već pjevala i kojoj se uvijek rado vraća. Ne propustite!
 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara