BrightSide oduševila priča iza hrvatskog spomenika: "Ostavio ga je i otišao..."

BrightSide oduševila priča iza hrvatskog spomenika: "Ostavio ga je i otišao..."
Screenshot: YouTube

NA POPISU deset spomenika s posebnom pričom, objavljenom na portalu Bright Side, našla se i jedna poznata instalacija iz Hrvatske, legendarni "Crveni fićo" u Osijeku.

"Ova skulptura je napravljena kao uspomena na istinitu priču. Stvarni 'hrabri fićo' postao je poznat 27. lipnja 1991., kad su jugoslavenske vojne trupe ušle u grad. Jedan od građana parkirao je svoj mali crveni Fiat ispred nadolazećih tenkova kako bi iskazao pobunu protiv neprijatelja. Nakon toga, ostavio je auto i otišao. Automobil je uništen, ali je incident snimljen i kasnije prikazan na televiziji. Kao rezultat, automobil je postao poznati simbol osječkog gradskog duha. Puno ljudi u ovom gradu je poginulo", piše Bright Side o instalaciji čiji je službeni naziv "Fićo gazi tenka!".

Inače, "jedan od građana" o kojem portal piše zapravo je tadašnji hrvatski branitelj Branko Breškić iz Višnjevca.

Osim osječkog fiće, na neobičnom popisu našli su se i "Žena s torbom" (spomenik ženi koja je 1985. torbom opalila neonacista na skupu u Växjöu) te "Morski pas na krovu", skulptura morske nemani koja probija krov kuće, a zapravo simbolizira bombu koja je tamo postavljena na 41. godišnjicu napada na Nagasaki.

Tu su, među ostalima, i spomenik cirkusnom slonu Jumbu u kanadskom St. Thomasu, instalacija čovjeka u kadi u američkom Coloradu te miš koji plete u ruskom Novosibirsku.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara