Brončani speleolozi iz Like prvi u svijetu

JEDAN od najstarijih speleoloških poduhvata u dugoj, dugoj kronologiji silaska u utrobu zemlje, dogodio se u ličkoj jami Bezdanjači, negdje u dalekom brončanom dobu čovječanstva.

"Brončani speleolozi", kako (pra)ljude iz Like naziva Vlado Božić u prikazu objavljenom u putničkoj reviji HŽ-a, dugo su držali i svjetski rekord spustivši se (bez užadi!) do dubine od 120 metara. Tek 1723. godine suvremeni su speleolozi svladali dubinu od 138 metara oborivši tako višemilenijski "lički rekord". Praličani nisu poznavali acetilenske ili električne svjetiljke, speleološke ljestvice, a ni užad koja nam se danas čini nečim posve uobičajenim kao da postoji oduvijek.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Detaljna arheološka istraživanja provedena 1965. godine pokazala su da se stanovito vrijeme neko pleme ličkih prastanovnika jamom Bezdanjačom koristilo kao "grobljem" - u jami su pokapali mrtve. No čini se da se u jednom trenutku cijelo pleme moralo skloniti i jamu, vjerojatno da bi se zaštitilo od neprijatelja ili neke nepoznate opasnosti. Pretpostavlja se da kasnije iz nekog još neutvrđenog razloga nisu mogli izaći iz jame, te su ondje svi pomrli pridruživši se tako svojim mrtvima. Zastrašujuća arheološka priča...

Ostaje zabilježeno za povijest da je pleme ličkih praljudi, na neki način, započelo s nečim što se danas naziva speleologijom, te da su svoj posljednji poduhvat platili glavom.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara