Buduća španjolska kraljica je građanka i rastavljena

RASTAVLJENA  neplemkinja, ali ipak Španjolka: neočekivana odluka princa Felipea da se oženi novinarkom Letizijom Ortiz i tako je učini budućom kraljicom zatekla je konzervativne monarhiste i ocijenjena je kao znak da monarhija ide ukorak s vremenom.

I prije nego na ljeto postane princeza od Asturije i supruga budućeg Felipea VI., Letizia Ortiz je javna osoba, budući da radi kao voditeljica najgledanijeg televizijskog dnevnika u zemlji na prvom programu španjolske državne tv postaje TVE.Unatoč tomu što su zaruke iznenada objavljene u subotu navečer, glasilima nije nedostajalo materijala o 31-godišnjoj novinarki koja je u nedjelju bila na naslovnicama svih listova.

Neočekivana odluka zatekla je konzervativne monarhiste koji su u prošlim kampanjama u glasilima u samom začetku ugušili dvije prinčeve ljubavi: 80-ih sa Španjolkom Isabel Sartorius, koja je bila javno obilježena kao dijete rastavljenih roditelja, i 90-ih s Norvežankom Evom Sannum, manekenkom vrlo skromnog podrijetla koja je nosila revije donjeg rublja.

Odabir Letizie Ortiz "donosi dah suvremenosti koji je monarhijama potreban", piše El Mundo, ističući da u povijesti još nije bilo primjera rastavljene kraljice, premda je bila riječ o građanskom braku koji, dakle, ne postoji u očima Katoličke crkve.

"Neka nitko ne može reći da je spavao s kraljicom!", kazao je jednom kralj Juan Carlos sinu Felipeu, ako je vjerovati povjesničaru kraljevske obitelji. Tvrdnja se ne da provjeriti, ali pokazuje koliko je u Španjolskoj još živa stanovita mačistička kultura.

Naprotiv, tradicionalni komentatori vide u Letiziji Ortiz razlog za zadovoljstvo: ona će biti prva španjolska kraljica Španjolka od 1879., nakon Austrijanke Marie Christine Habsburške (druga žena Alfonsa XII.), Engleskinje Victorije Eugenije de Battemberg (žena Alfonsa XIII.) i sadašnje kraljice Sofije rođene kao Sofija od Grčke.

Žena koja će u četvrtak službeno postati zaručnica princa Felipea bit će i prva suvremena španjolska kraljica koja nije kraljevskog ni aristokratskog podrijetla. To nimalo ne odudara od sadašnjeg stanja u europskim kraljevskim kućama, od Švedske do Norveške, od Danske do Nizozemske i Luksemburga.

"Vremena su se promijenila otkako se Eduard VIII. morao odreći prijestolja" zbog ljubavi prema Wallis Simpson, rastavljene Amerikanke građanskog podrijetla, napominje komentator.

Kralj Juan Carlos osobno je u subotu telefonirao predsjedniku španjolske vlade Joseu Mariji Aznaru, vođi socijalističke oporbe Joseu Luisu Rodriguezu Zapateru i predsjednici parlamenta Luisi Fernandi Rudi kako bi ih obavijestio o zarukama 35-godišnjeg kraljevića koje su monarhisti dugo iščekivali, a sređuju "pitanje koje je izazivalo napetost u kolektivnoj svijesti španjolskog društva", tvrdi list ABC.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara