Bugatti Veyron na udaru ekološkog Šveđanina

MALA ali svjetski popularna švedska tvrtka objavila je prve službene fotografije svog prvog superautomobila pokretanog bioetanolskim gorivom. Premijerno predstavljen na salonu u Ženevi, model uskoro ulazi u standardnu ponudu tvrtke.

Više no atraktivni Koenigsegg CCXR pokreće 4.7 V8 motor, koji uz svesrdnu pomoć Rotexovih dvostrukih kompresora (1,5 bara) razvija maksimalnu snagu od 1.018 KS pri 7.200 o/min, te 1.060 Nm okretnog momenta dostupnog pri 6.100 o/min. U tvrtki su sigurni da se radi o bolidu koji je spreman srušiti brzinski rekord modela CCR koji je 2005. godine stazom Nardo tutnjao brzinom od čak 388, 87 km/h. Službene informacije navode podatke o maksimalnoj brzini većoj od 400 km/h, te ubrzanju do 100 km/h za 2,9 sekundi.

Podsjetimo, jedini proizvedeni primjerak uspjeli su uništiti Top Gear-ovi vozači (link). Stoga se očito radi o potpuno novom modelu, koji će sasvim sigurno jako brzo naći put do kupca. Inače, dvosjed ima kompozitnu karoseriju, a za zaustavljanje s brzine od 100 km/h potrebno mu je tek 31 m. Recimo još kako je minimalna potrošnja (autocesta) oko 18 l/100 km, dok je u kombiniranom ciklusu 22 l/100 km. 

Prema svemu izloženom izvjesno je da Koenigsegg ima namjeru ugroziti Bugattijevog monstruma, koji je od svog lansiranja zacementiran na tronu najbeskrupuloznijih bolida današnjice. Nažalost, ukoliko i ne uspije, CCXR će cijenom definitivno biti ispred Veyrona. Nagađa se da neće ići za manje od 1,6 milijuna eura (bez davanja).

M.N.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara