Četiri godine bez Keme: Oliver je u jednoj rečenici najbolje opisao njihov odnos

Četiri godine bez Keme: Oliver je u jednoj rečenici najbolje opisao njihov odnos
Screenshot: YouTube

KEMAL MONTENO preminuo je na današnji dan prije točno četiri godine.

Njegova smrt potresla je mnoge, a te 2015. godine za Index je progovorio i Oliver Dragojević te otkrio kakav je bio odnos njega i legendarnog Keme.

"On i ja bili smo stari frendovi, zajedno smo bili i na turneji, snimili smo duet. Vrlo često smo se družili i bili smo jako dobri. Potresla me vijest o njegovoj smrti... Taman se spasio od dijalize, to je ta nesretna kob. On i ja uglavnom smo bili od veselja", rekao je za Index tad Oliver.

"Pjevali smo tužne pjesme, a bili smo jako sretni", zaključio je.

Kemal Monteno preminuo je u 67. godini života u zagrebačkoj bolnici Rebro. Godinama je vodio bitku s bolestima.

2012. godine završio u zagrebačkom KBC-u Rebro zbog problema sa srcem uslijed dugogodišnje borbe sa šećernom bolesti. Tada mu je ugrađena i srčana premosnica, ali ustanovljena i loša funkcija bubrega. Monteno je išao na dijalizu, a morao je radikalno promijeniti i način prehrane. U studenom 2014. godine transplantiran mu je bubreg, no oporavak nije išao u dobrom smjeru.

Rođen je 17. rujna 1948. u Sarajevu, a posljednjih petnaestak godina života živio je u Zagrebu.

Njegov otac bio je talijanski vojnik koji je za vrijeme Drugog svjetskog rata došao u Sarajevo i zaljubio se u Kemalovu majku, a zbog te je ljubavi odlučio ostati u novoj domovini. Zbog talijanskog prezimena otac je želio da sin ima bosansko ime, a upravo ta bosansko-talijanska podjela osim u nazivu utjecala je i na Montenov stvaralački rad. S mediteranskim štihom i bosanskom dušom koju je unio u svoje pjesme, Monteno je stvorio svoj glazbeni izričaj koji ga je pratio tijekom više od 40 godina karijere, stoji u njegovom životopisu.

Ljubavne pjesme bile su njegov nepresušan izvor i njegova iskrena ispovijed u kojoj je opisivao životne situacije u kojima su se našli on ili njemu bliski ljudi. Ljubavnu priču svojih roditelja opjevao je tek u pjesmi "Šta je život", po kojoj je nazvao svoj zadnji album. 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara