Citroen C3 City Park za lakše parkiranje

POSLOVIČNO inovativni Citroen nastavlja s razvojem novih sustava kojima nastoji unaprijediti kvalitetu vožnje i olakšati korištenje automobila.

Ovaj put pažnja je posvećena manevru parkiranja. Citroen predstavlja pokazno vozilo  C3 City Park koje posjeduje inovativni sustav pomoći pri parkiranju. Ugrađen na model C3 Exclusive 1.4i s automatskim mjenjačem, sustav omogućava vozaču procjenu neophodne udaljenosti između dva parkirana vozila putem tri senzora, te proces parkiranja vozila na parkirno mjesto s automatskim zakretom volana.

Poluautomatski sustav posjeduje centralni zaslon za vizualnu percepciju manevra, a opremljen je funkcijom glasovnog upravljanja.

Ukratko, sustav parkiranja djeluje u dvije faze. Prva podrazumijeva obradu parkirnog mjesta, gdje kontrolna jedinica mjeri udaljenost između dva parkirana vozila i informira vozača o prostoru za manevar. Za start ove funkcije vozač mora smanjiti brzinu vozila na barem 25 km/h i pritisnuti tipku (na fotografiji ispod) na centralnoj konzoli za aktiviranje funkcije. Za parkiranje na lijevu stranu potrebno je još pomaknuti pokazivač smjera.

Nakon što zvučni signal upozori vozača da je prostor lociran nastupa druga faza u kojoj dolazi do automatskog zakretanja kotača ovisno poziciji matičnog vozila i prepreka oko njega. Sustav poput suvozača daje vozaču upute za dovršenje manevra, a on samo pomiče vozilo u uzdužnom smjeru. Sustav se može isključiti u bilo koje vrijeme dodirom na volan.

Iako se radi o pokaznom vozilu i sustavu koje je još u razvoju, na ugradnju sličnog sustava u Citroenove modele, poznavajući ovu marku, sigurno nećemo morati dugo čekati.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara