CNN: Ovo je 10 najboljih jela na svijetu

CNN: Ovo je 10 najboljih jela na svijetu
Foto: Instagram

"NEMA ISKRENIJE ljubavi od ljubavi prema hrani", rekao je George Bernard Shaw. Sudeći po broju fantastičnih jela koja postoje, bio je u pravu. No koja su najukusnija? I na kojim destinacijama se poslužuju?

Sudeći prema listi koju je napravio CNN, najbolje jelo svijeta je Curry Massaman, koji se poslužuje na Tajlandu, a ostatak iz top 10 možete vidjeti ispod.

1. Curry Massaman, Tajland

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by KimGoesVegan (@kimgoesvegan) on

"Kralj curryja" ima sve što curry treba imati: dobro je začinjen, pikantan je i sladak, s notom kokosa. Na Tajlandu se prodaje na svakom uglu, a čak i paketići umaka iz supermarketa obično jelo mogu pretvoriti u poslasticu.

2. Pizza Napoletana, Italija

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Pizza napoletana (@pizza_napoletana_stg) on

Najbolja pizza bila je, i još je uvijek, ona uz Napulja, u pripremi koje inzistiraju na visokokvalitetnim sastojcima. Morska sol, kvalitetno pšenično brašno, isključivo svježe rajčice, maslinovo ulje, bosiljak (u marinari čak nema ni sira) - napravili su hranu koju malotko pravi ispravno, ali većina i dalje u njoj uživa.

3. Čokolada, Meksiko

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by ⓟⓐⓞ ⓓⓔ ⓜⓔⓛ ⓓⓐⓚⓔⓢⓢ 🍯🐝 (@paodemeldakess) on

Maje su je pili, Lasse Hallström napravio je film o njoj, a mi ostali osjećamo grižnju savjesti kad je pojedemo previše. 

4. Sushi, Japan

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by BIWON KOREAN BBQ & SUSHI VEGAS (@biwonlv) on

Tradicionalno japansko jelo koje je postalo i globalna fast food senzacija.

5. Pekinška patka

Tajna je u sirupu. Polako pečena u pećnici, hrskava i prelivena glazurom maltoznog sirupa, a poslužuje se s palačinkama, lukom i umakom hoisin od soje, češnjaka i čilija ili u slatkom umaku od graha.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by @tastesthlm on

6. Hamburger, Njemačka

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by TRAVEL•TRAIN•FOOD (@fitwaffle) on

Kad nešto ima toliko dobar okus da ljudi troše 20 milijardi dolara godišnje samo u jednom lancu brze prehrane posvećenom njima, onda znate da mora biti na ovoj listi. McDonald's, naravno, ne nudi najbolje burgere na tržištu, no u tome je i poanta - ni ne mora.

7. Penang assam laksa, Malezija

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Jon Soh (@jon.soh) on

Začinjeno kiselkasti temeljac od ribe s nudlima, čilijem, metvicom, limunskom travom, lukom, ananasom, đumbirom - jedno je od najpopularnijih jela u Maleziji.

8. Tom yun goong, Tajland

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Christian San Juan (@sanjuanchris) on

Škampi, gljive, rajčice, limunska trava, lišće kaffir limete i galangal, obično s puno kokosova mlijeka i vrhnja, sastojci su specifične tajlandske juhe koja sadrži sve okuse: kiselo, slano, ljuto i slatko. Ono što je možda najbolje je da jelo uopće nije skupo.

9. Sladoled, globalno

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Monica's Waterfrnt Bakery Cafe (@monicascafe) on

Treba li što dodati?

10. Pileća muamba, Gabon

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Andreas Kuckelcorleone (@kuckelcorleone) on

Piletina, ljuti čili, češnjak, rajčice, sol, papar i bamija s puno, puno maslaca glavni su sastojci ovog posebnog jela, koje se u zapadnoj inačici priprema s maslacom.

Inače, CNN je listu 50 najboljih jela na svijetu objavio prošle godine, a ostatak možete vidjeti ovdje. Kojih je sto jela najboljih na svijetu prema TasteAtlasu, svjetskom atlasu hrane, možete pogledati ovdje. 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
;
Učitavanje komentara