Čobane, vrati se u stvarnost

Fotomontaža: Index

RADOSNA vijest o premijerkinom novom planu koji će pod pasku zanemarivog broja nezaposlenih Hrvata smjestiti stado tuđih ovaca, veliku je većinu razbudila kao hladan tuš. I naravno da smo graknuli kao da nam je netko pljunuo u radnu knjižicu jer mnogi od nas žive u uvjerenju da su biranjem HDZ-a zaslužili više, a još uvijek postoji nemali broj onih koji su šokirani svaki puta kada ih se po n-ti put podsjeti da stara smijurija, "Hrvatska - zemlja znanja", u stvarnosti ne vrijedi pišljiva boba. Ipak, najzanimljivije od svega je to da nas je ova vijest toliko iznenadila iako je svakome s pola mozga odavno jasno da je ova zemlja već godinama raj za čobane i ovce. I ne morate se čak ni upuštati u politiku da bi prepoznali svu ljepotu "kompleksnog" procesa poseljačenja. Dovoljno je baciti oko na neke svježe fenomene iz domaćeg svijeta zabave.

Kriv je DiCaprio

Ovo je zemlja u kojoj razočarani nastavnici pišu "oproštajna pisma" i ironično se ispričavaju bivšim i sadašnjim učenicima zato jer su ih dugi niz godina držali u zabludi i učili pravim vrijednostima. Da stvar bude gora, sama činjenica da je toliku Internet popularnost izazvalo pismo u kojem su iznesene najočitije i svima dobro poznate stvari, samo nas dodatno podsjeća na to da velik broj nas glavu drži u dupetu jer ovo je sve samo ne novost. Ovo se događa ljudima kojima je prekipjelo. Ovo je zemlja u kojoj su znanje i poštenje otegotne okolnosti. Križ koji teglite do ubožnice.

Funkcija spomenutog pisma svela se na preko 5.000 poveznica na Facebooku i mnogo ostrašćenih komentara. To je otprilike sve što smo u stanju učiniti jer, htjeli mi to sebi priznati ili ne, nimalo nas ne dira to sustavno izvrtanje vrijednosti. Više je reakcija izazvao dolazak Cece i mjesto održavanja spornog koncerta jer to su "vrijednosti" koje želimo očuvati. Borimo se za neke izmišljene svetinje dok istovremeno propada sve za što se vrijedi boriti. Očuvati svetost stadiona? Tko vam je usadio tu ideju? Leonardo DiCaprio?

Izaći ćemo na ulice, grad će biti u plamenu i glave će padati prije nego četnik zasvira u Maksimiru. Nije bitno ni to što ćemo se nakon tih "anti-četničkih" prosvjeda vratiti u grubu stvarnost koja će nas još jednom podsjetiti da je Hrvatska zemlja u kojoj je najveća zvijezda proustaški nastrojeni kralj pastirskog roka koji je isti taj Maksimir već odavno napunio. U redu, nemiri zbog koncerta apsolutni su cirkus i još jedan od brojnih dokaza da se naši seljani vila i baklji hvataju samo onda kada je Frankenstein na godišnjem, ali bilo bi lijepo da barem dio tog entuzijazma pokažemo kada treba pružiti otpor domaćim čobanima.

Podjeb je lansiran

U isto vrijeme ne zabrinjava nas previše ni činjenica da je cenzura jednostavno suluda. Uklonili su sve emisije i voditelje koji su se drznuli kritizirati HDZ i zamijenili ih sapunicama i "Gruntovčanima". Da ne bi bilo zabune, nitko ne želi osporiti važnost "Gruntovčana" jer riječ je o hrvatskom klasiku za koji uvijek treba pronaći mjesto u programskoj shemi, ali ta je priča o naivnim seljacima, ratarima i stočarima zamijenila "Latinicu". Dudek je zamijenio Latina, a ako to nije znakovito, ne znam što jest. Kao da nas netko podjebava i provjerava dokle može prije nego reagiramo.

Malo smo rogoborili, ali u načelu smo prigrlili stanje u kojem HDZ uređuje program jer birače nije dobro uznemiravati neugodnom istinom i činjenicama. Netko je rekao "Latinici je istekao rok" i mi smo se s tim složili, a isto ćemo učiniti i kada maknu ostatak nepoželjnih galamdžija. Mirno ćemo nastaviti plaćati pretplatu i uživati u ovoj očitoj transformaciji u zemlju ovaca. Na kraju krajeva, sloboda se medija ne nalazi na popisu svetinja jer slobodni mediji svetinje samo nepotrebno propituju. Manje Stojedinice, više Narodnog radija, a pitanje je vremena kada ćemo onaj ostatak ostataka zamijeniti "Mejašima".

Sve je super i sve je za pet…

Zatvorio se i B.P. Club, ali za kulturu zabrinuti Hrvati za takve stvari ne mare previše jer naši su ciljevi uzvišeni i ovakve sitnice ne mogu se naći na našem radaru. Naravno, nitko ne kaže da se za B.P. Club treba boriti na ulicama s molotovljevim koktelima u rukama, ali bilo bi lijepo vidjeti da je barem netko pogođen činjenicom da se zatvara još jedan od urbanih klubova koji su predstavljali alternativu u ovom moru strahota. Prijetnjama neredima izborili smo neokaljani Maksimir i ta će nas pobjeda držati još neko vrijeme. Za nekoliko godina okrenut ćemo se oko sebe, zaključiti da su šoping centri, narodnjački klubovi i poluprazni stadioni jedina zabava koju imamo, a pitanje je hoćemo li u tom drlogu uopće prepoznati nešto loše. Bit ćemo sretni sve dok se možemo zavaravati idejom da smo regionalni "trailblazeri" iako nam se gradovi postepeno pretvaraju u sela u kojima se zabava sve više vrti oko lokalnih dućana pred kojima pijemo pivo, opskurnog diska u kojem Lilja i Drago udaraju u Roland i talambas i derutnog nogometnog igrališta na kojem alkoholizirani majmuni psuju mater sucu.

Ostat će nam pastirski rok, žutilo, narodnjaci, kontrolirani mediji, nekritično glasačko tijelo koje se ušutkava svetinjama, sapunice, vođe čiju nesposobnost zasjenjuje samo njihova bahatost i naša naivnost, iščašene vrijednosti, razočarani i podcijenjeni profesori i klinci koji ne vide smisao u poštenju, radu i odgovornosti jer neki ih iz dana u dan uvjeravaju da trud, rad i diploma vode do pašnjaka.

A čuvanje ovaca? Da je Jaca Ceca, doživjeli bi to kao još jednu u nizu uvreda zbog kojih vrijedi izaći na ulicu.

> Ostale komentare autora možete pročitati ovdje

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara