Collaboration - Izložba umjetničkih radova i eksperimentalnog dizajna

DRUGE GODINE zaredom pozivamo vas na otvorenje zajedničke izložbe pod imenom Collaboration (ove godine pod kodnim nazivom C2) na kojoj sudjeluju Filip Filković (Kunstterrorist Organisation, Zagreb), Ivor Tomljanović (Goeklektik, Zagreb) te Monika Lang, Lazar Bodroža, Nenad Trifunović i Željko Lončar (Turbotomorrow, Beograd). Otvorenje izložbe je 23. lipnja 2008. u 20 sati u foajeu kina SC, u Savskoj 25.

Izložba je produkt kolaboracije Organizacije Kunstterrorist autora Filipa Philatza Filkovića i dizajnera studija Goeklektik! Ivora Tomljanovića, koji su se prepoznali u zajedničkim umjetničkim interesima, a od 23. lipnja će u foajeu kina SC predstaviti izložbu iz drugog dijela ciklusa Collaboration™; naslovljenu Collaboration 2 ili kraće – C2. Na otvorenju izložbe vas isto tako očekuje (osim radova, ponešto instalacija i ostalih C2 umotvorina) glazbeni set poznatih glazbenika - DJ Sebe i DJ Zaka (Kontrapunkt Kolektiv), kao i druženje uz kontempliranje o izloženim radovima. Polusatni live DJ set trebao bi izvesti i Filip Filković.

Projekt Collaboration™ nastao je 2007. godine iz potrebe i želje dvojice mladih umjetnika, Filipa Filkovića i Ivora Tomljanovića, da svojim dizajnerskim viđenjem realnog reagiraju na nedostatak moderno-umjetničkih i eksperimentalno-dizajnerskih evenata na domaćem tlu. Prvu Collaboration™ izložbu autorski dvojac Filković-Tomljanović predstavio je u "Prostoru" Darka Dominika u proljeće prošle godine, a cilj kojega su zacrtali za C2 je eksponencijalno širenje eventa te uključivanje sve većeg broja umjetnika i njihovih radova u svaku novu izložbu.

Autori izložbe

Ivor Tomljanović, mladi dizajner i vlasnik studija Goeklektik!. U svojim radovima koristi eklekticizam, kako daje naslutiti i naziv njegovog studija. Goeklektik! je Tomljanovićev grafički studio i istraživačka platforma, a njegov se rad bazira na pomnom odabiru grafičkih elemenata iz svijeta koji ga okružuje, a koje izvlači iz svakodnevnog konteksta da bi im dao novi smisao. Ovaj prirodni tijek njegovog dizajnersko-kreativnog procesa preuzimanja, redizajniranja, kolažiranja i recikliranja svima nam je poznat, jer smo u ovom društvu, preopterećenom informacijama svake vrste, i sami prisiljeni birati ono što nam odgovara, okrećući glavu od onog što je subjektivno "loše". Ivor je tako za nas odabrao ono što mu je nesvjesno zapelo za oko iz zaglušujuće vizualne buke i za ovu prigodu sve to presložio i projicirao na velikom formatu.

Filip Filković je 2004. pokrenuo Kunstterrorist Organisation, vlastiti medij kroz kojega publicira svoje konceptualne umjetničke radove koji šire kulturalni kaos dekodirajući stvarnost putem grafičkih i audio-video medija. Takav pristup, stil i način rada doveo ga je do suradnje s popularnim britanskim umjetnikom Jamesom Cautyem (osnivač bendova The KLF i The ORB), s kojim je u suradnji osmislio i realizirao mnoštvo radova publiciranih putem Cautyevog projekta C.N.P.D. Svi radovi izlazili su i prodavali se putem prestižne Londonske umjetničke galerije The Aquarium L-13. Među najpoznatijim publikacijama su radovi s likom Mickeya Mousea maskiranog u američke vojnike u Iraku (radovi su izazvali burne reakcije iz ureda Disneya) ili britanske kraljice s gas maskom na licu koja je čuva od zagađenja.

Posljednji Filkovićevi radovi, pod imenom "War is Over", rasprodani su u rekordnom roku. Na izložbi Collaboration, Filković donosi radove koji dosad nisu bili izloženi nigdje na hrvatskom području te nekoliko radova koje je radio u suradnji s Cautyem. Isto tako će gerilskim pristupom predstaviti nekoliko svojih projekata vezanih uz Kunstterrorist Organizaciju i njenu fiktivnu monarhiju "Counterculture Monarchy of Discordianism". Uz popularne radove, Filković se bazirao i na domaće likove te je napravio nekoliko radova s poznatim osobama poput Ive Sanadera, Milana Bandića i Fani Stipković. Filip Filković djeluje i radi u Hrvatskoj kao grafički dizajner i redatelj video-spotova (Natalie Dizdar, Vatra, Khan...).

Monika Lang, Lazar Bodroža, Nenad Trifunović i Željko Lončar gosti su iz Beograda, koji će pokazati svoje najnovije radove pod okriljem projekta Turbotomorrow-a, projekta, kolektiva, stila nastalog spontano ujesen 2006. godine. Čine ga četiri individualca sličnog senzibiliteta, koji dijele isti stav prema umjetnosti i stvaralaštvu. Zalažu se za autorski i istraživački rad, kroz koji pokušavaju izbrisati granicu između dizajna i umjetnosti. O antielitističkom stavu u umjetnosti govore kroz print, web i ostale medije, pri čemu je bitan moment jeftine i što veće reprodukcije radova. Svedenost i čistina izraza suprotstavljaju se mjestu i društvu u kojemu su radovi stvoreni. Likovnost i grafizam je u prvom planu. Nedefinirani i asocijativni oblici, linije i površine koji prodiru jedni u druge, kao i predmeti istrgnuti iz svakodnevnog konteksta opisuju trenutna emotivna stanja i odražavaju prizore iz redizajnirane podsvijesti.

Pripreme za C3 već su počele, tako da će neafirmirani umjetnici, dizajneri i generalna populacija kreativaca sa svojim radovima imati mogućnost prijaviti se na službenoj stranici te će biti evaluirani od strane Collaboration stručnjaka. Oni koji prođu prvi prag, imaju velike šanse izlagati na C3 izložbi sljedeće godine. Natječaj počinje od 15. srpnja 2008. godine.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara