Čovjek iz sjene otvara Cinestarovu 15. Oscar® reviju u Kaptol Boutiqeu Cinema

Čovjek iz sjene otvara Cinestarovu 15. Oscar® reviju u Kaptol Boutiqeu Cinema
Foto: Press

ADAM MCKAY je u svojem zabavnom i prodornom te Oscarom® nagrađenom filmu Oklada stoljeća (The Big Short) ogolio sve prijevare Wall Streeta koje su dovele do najvećeg financijskog kolapsa od Velike depresije. U svojem novom filmu McKay se usmjerio na još jednu istinitu priču, o jednom od najviše neuhvatljivih i tajanstvenih umova suvremene američke političke povijesti – Richarda Brucea (Dicka) Cheneyja, kojeg je utjelovio oskarovac Christian Bale u još jednom nezaboravnom nastupu. Christian Bale je za ulogu Dicka Chaneyja već osvojio ovogodišnji Zlatni globus® a ovo bi mu bio drugi Oscar® u karijeri, nakon onog za sporednu ulogu u filmu Boksač.

U filmu također glume: nominirana za sporednu glumicu - Amy Adams (American Hustle) kao ambiciozna Cheneyjeva žena, Steve Carell (The Big Short) kao pristupačan, ali i nepokolebljiv Donald Rumsfeld, i za sporednog glumca nominirani oskarovac Sam Rockwell (Three Billboards Outside Ebbing, Missouri) u ulozi Georgea W. Busha.

Film prati pedeset godina Cheneyjevog složenog putovanja od ruralnog Wyominga gdje je radio kao električar do Washingtona u kojem je bio de facto predsjednik SAD-a. Radi se o humorističnom, ali i mračnom te često uznemirujućem pogledu na upotrebu i zloupotrebu institucijske moći. Nešto čemu na političkoj sceni svjedočimo i danas.

Cheney se uz pomoć svoje sposobne i odane žene, Lynne (Amy Adams) te uz mentorstvo naprasitog Donalda Rumsfelda (Steve Carell) uspio ugurati u političku tkaninu Washingtona, počevši od Nixonove administracije, nakon čega je postao šef osoblja Bijele kuće za vrijeme Geralda Forda, a naposljetku i, poslije pet mandata u Kongresu, ministar obrane pod Georgeom H.W. Bushom.

Napustio je svoju poziciju izvršnog direktora Halliburtona 2000. godine kako bi se kandidirao za potpredsjednika zajedno s Georgeom W. Bushom (Sam Rockwell), uz implicitni dogovor da će imati gotovu potpunu kontrolu nad svime te biti supredsjednik u svemu, osim nazivom.

Cheneyjevo lukavo i pritajeno manevriranje toliko je promijenilo američku politiku da će na nju utjecati još desetljećima. Jasno je također da ne postoji samo Dick Cheney kao političar osebujne reputacije nego i kao osoba čiji osobni život i očita odanost svojoj obitelji proturječe njegovom imidžu.

Čovjek iz sjene će svečano otvoriti 15. Oscar® reviju koja će se ekskluzivno odvijati u CineStar kinima diljem Hrvatske od 31. siječnja do 10. veljače.

Ulaznice još uvijek stignete nabaviti na blagajni kina ili online.

Ne propustite ni Oscar® vikende od 15. veljače do 24. veljače na CineStar TV kanalu, kada će se prikazivati do sada nominirani i nagrađeni filmovi te dobitnici Oscara® u najvažnijim kategorijama.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?