Zabranjeno pušenje otkrilo nam je što im se sve događalo nakon što su rekli "Crko maršal"

Zabranjeno pušenje otkrilo nam je što im se sve događalo nakon što su rekli "Crko maršal"

Screenshot: YouTube

SARAJEVSKI bend Zabranjeno pušenje od svojih se početaka bavio kritikom i oslikavanjem društva i politike u bivšoj Jugoslaviji. Primjerice, njihova pjesma Dan republike, koju na današnji dan mnogi lijepe na svoje Facebook statuse, jasno daje do znanja da njima nije bilo prelijepo u državi te da su je, na sebi svojstven način, htjeli mijenjati.

Stihovi "Stara kaže: Dragane šuti, skrati jezik, mogu te čuti" i prikaz polupijanog oca partizana koji je razočaran činjenicom da mladim ljudima nije toliko lijepo u Jugoslaviji za koju se borio bile su minorne stvari nakon onoga što se Pušenju dogodilo 1984. godine na koncertu u Rijeci.

Nenad Janković, poznatiji kao dr. Nele Karajlić, u jednom je trenutku na koncertu izjavio "Crko nam maršal ha, ha, ha... Mislim na pojačalo, i - tuđe nećemo, svoje nemamo", a ta je rečenica umalo presudila jugoslavenskom rocku. Bila je to interna fora koju su dečki u bendu već koristili. Pitali smo Seju Sexona je li Nele to ispalio onako, ili...

"Ma naša pojačala uopće nisu bila Marshall. Naravno da je to bila fora, ali budući da smo mi do tada uvijek svirali na manjim koncertima nismo uopće bili svjesni da će netko to dojaviti sigurnosnim službama. Kao kad pucaš u muhu pištoljem, rekao bih, mi smo za sebe mislili da smo muhe, ali očito nismo bili", kaže Sejo za Index.

Od fore je nastao slučaj. Odjednom su sarajevski rokeri postali neprijatelji države koji vrijeđaju lik i djelo druga Tita.

"Dvadesetak dana kasnije je počela frka. Ispitivanja, premetačine po stanu, podvaljivanja, ali i medijski linč. Ipak, sreća u nesreći je bila da su omladinske novine već tada počele biti sve neovisnije o državi pa smo tu dobili prostora. Nitko nije završio u zatvoru, ali sigurno godinu dana nigdje nismo mogli svirati. Stalno su se organizatori izvlačili na glupe fore, recimo da ne radi grijanje u hali", kaže Sexon koji je 2009. godine pisao diplomski rad o sukobu države i tadašnjih umjetnika, rokera i aktivista.

"Zapravo, godina dana nakon toga bila je korisna. Napravili smo sjajan album, a kasnije su omladinske novine imale sve više snage, a vlast sve manje", kaže Sejo koji je danas na poziciji frontmena zamijenio Neleta.

Želite li momentalno primiti obavijest o svakom objavljenom članku vezanom uz Zabranjeno pušenje, instalirajte Index.me aplikaciju i pretplatite se besplatno na tag: Zabranjeno pušenje.

Index.me aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku, dok iPhone aplikaciju možete preuzeti ovdje.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara