Cruiseov proturatni film doživio debakl

IAKO većina američke javnosti u posljednje vrijeme dijeli negativan stav tradicionalno liberalnog i ljevičarskog Hollywooda prema ratovima u Iraku i Afganistanu, to se ne bi moglo zaključiti na temelju prođe politički angažiranih protu-ratnih i protu-bushevskih filmovima na američkim kino-blagajnama.

Najspektakularniji primjer predstavlja debakl ambiciozne političke drame "Lions for Lambs" koju je režirao ugledni glumac, režiser i "oskarovac" Robert Redford, a uz njega i isto tako uglednu oskarovku Meryl Streep glumio je i Tom Cruise, jedna od najvećih i najmoćnijih holivudskih zvijezda.

Upravo je Cruise, odnosno njegov angažman, bio glavni razlog zbog kojih je film snimljen  jer producenti inače ne bi skupili 35 milijuna dolara budžeta. Cruise i njegova poslovna partnerica Paula Wagner su se također nadali da će kroz ovaj i druge "prestižne" projekte revitalizirati dugo godina ugasli studio "United Artists".

Film  je za temu imao studente idealiste koji se prijave u vojsku i završe u gudurama Afganistana dok licemjerni političari i mediji eksploatiraju njihovu sudbinu. Publika je, pak, odlučila ignorirati film te je prvi vikend prikazivanja završio na, za Cruisea sramotnom, 4. mjestu s tek 8 milijuna dolara zarade.

Da stvar po Redforda i Cruisea bude još gora, film ne samo što je ostao bez publika, nego ga je pokopala i kritika, tradicionalno sklona kako Redfordu tako i ljevičarskim sadržajima u holivudskim filmovima. Uglavnom mu se zamjerao previše intelektualni i snobovski pristup, te se opisivao kao kombinacija sveučilišnog predavanja i političke propovijedi s nekoliko prigodnih akcijskih scena.

Kao najčešće objašnjenje neuspjeha se spominje to da američka publika u kina želi odlaziti kako bi se odmorila od stvarnosti, te joj zbog toga "ne leže" filmovi o onome što svaki dan može gledati na emisijama vijesti. Još prije "Lions for Lambs" su na američkim kino-blagajnama nastradali "Redacted", "In the Valley of Elah" i "Nestali zarobljenik", filmovi slične proturatne orijentacije.

S druge strane se javljaju špekulacije kako bi se krajnji račun za neuspjeh ovog filma mogao ispostaviti upravo Tomu Cruiseu, odnosno da je njegov nekontrolirani ego bio jedan od glavnih uzročnika ovog debakla.

D.A.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara