Čudesni timelapse prikazuje kako se od jedne stanice razvija kompletan organizam

Čudesni timelapse prikazuje kako se od jedne stanice razvija kompletan organizam
Screenshot: Youtube

ZNANOST je davno objasnila da sva živa bića nastaju od jedne jedine stanice, ali jedno je znati, a sasvim drugo vidjeti kako izgleda taj nevjerojatan proces nastanka živog stvorenja. 

Nizozemski snimatelj Jan van Ijken objavio je kratki filmić u kojem je prikazano upravo to i nazvao ga simboličnim imenom "Postajanje". 

"Postajanje je kratki film o čudesnom razvoju životinje. Do mikroskopskih detalja vidimo nastajanje salamandera od oplodnje do trena kad se izleže", objasnio je. 

Prvi stadij razvoja embrija je približno isti za sve vrste, uključujući i ljude, a u filmiću se vidi kako od prve stanice nastaje cijeli kompleksni organizam sa srcem koje kuca i krvotokom. 

Proces koji traje tri tjedna van Ijken je sažeo u kombinaciji filma i timelapsea u trajanju od šest minuta. 

"Postajanje" je prikazano na više od 20 međunarodnih filmskih festivala, a na Innsbruck nature film festivalu 2018. dobilo je nagradu za najbolji kratki dokumentarni film, prenosi Bored Panda. 

Salamanderi ove vrste potječu iz srednje i južne Europe, a najčešće su smeđe boje. Tijekom sezone parenja mužjaci poprime tamnoplavu boju na leđima, bijele i crne točke na nogama i narančastu na trbuhu. 

Razmnožavaju se u plitkoj vodi gdje polažu jajašca, a mladunci se hrane planktonom prije nego razviju noge i tada su spremni izaći na kopno. 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara