Cura vam je temperamentna i često prigovara? Budite sretni, spašava vam zdravlje

Cura vam je temperamentna i često prigovara? Budite sretni, spašava vam zdravlje
Foto: Instagram

CURE, ako vam partner često prigovara zbog temperamentnog ponašanja ili mu smeta što vas sitnice lako iritiraju, to bi mogla biti vrlo pozitivna stvar.

Naime, istraživanja provedena na sveučilištima u Michiganu i Chicagu pokazala su da su žene sa snažnom osobnošću pravi dragulji, a njihovi partneri pravi sretnici jer takve partnerice svojim ponašanjem mogu smanjiti rizik od razvoja raznih zdravstvenih problema, poput dijabetesa, prenosi BrightSide.

U istraživanju je sudjelovalo 1228 osoba i njihovih partnera, a ispitivala se njihova razina zadovoljstva u vezi, koliko su sretni uz partnera te koliko slobodnog vremena provode zajedno. Također, odgovarali su na pitanja o količini povjerenja i otvorenosti koju imaju jedno prema drugome, kao i o zahtjevima i kritikama partnera.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Objavu dijeli Couples Goals (@couplegoalslust)

Prema rezultatima istraživanja, kvaliteta odnosa varira ovisno o spolu sudionika.

Žene koje su se izjasnile kao one koje su otvorene u svojim vezama i tako teže pozitivnijem i iskrenijem odnosu, imaju manju šansu razviti dijabetes u budućnosti. Znanstvenici koji stoje iza studije objašnjavaju da se to događa zato što su one svjesnije načina na koji komuniciraju sa svojim partnerima, što ima značajan utjecaj na njihovo metaboličko zdravlje.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Objavu dijeli Couples Goals (@couplegoalslust)

Međutim, rezultati koji se tiču muškaraca iznenadili su istraživače jer zapravo pokazuju potpuno suprotnu pojavu nego kod žena. Manje je vjerojatno da će dijabetes razviti oni muškarci koji su naveli da su u vezi sa ženama koje vole imati kontrolu, kritizirati ih ili postavljati uvjete, nego oni koje žene puštaju da se ponašaju kako žele i rade što ih je volja.

Ovi muškarci ne samo da imaju manji rizik od razvoja dijabetesa već imaju i povećanu šansu boljeg kontroliranja šećera ako se ipak dogodi da obole od dijabetesa. Znanstvenici su naglasili da to nije rezultat intenzivnog odnosa i sukoba samih po sebi, već napora koji osoba ulaže da prati zdravlje svog partnera, što manifestira kroz kritike i zahtjeve jer se trudi pokazati mu što je dobro za njega ako sam to ne vidi.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Objavu dijeli Bradley Lyn (@brad.lyn)

Također, prema istraživanju koje je provela Škola za psihologiju na Sveučilištu u Južnom Walesu, temperamentne žene obično donose bolje odluke jer su pametnije. One su veći skeptici, što ih navodi na donošenje objektivnijih i promišljenijih odluka. Osim toga, one znaju kako artikulirati poruku uvjerljivije i učinkovitije, zbog čega im njihovi partneri posvećuju više pozornosti i paze na razne sitnice, uključujući i održavanje zdravlja.

Ipak, u nekim slučajevima snažan temperament može imati i negativne posljedice. Prema istraživanju Juana Manuela Romera Ville, autora knjige "He Who Gets Mad, Gets Fat", osobe koje su pod stalnim pritiskom i loše volje češće će se lako udebljati. Razlog tome je što im mozak u tom stanju luči veće količine adrenalina i kortizola, što rezultira time da ne oslobađaju energiju, a tako postaju deblji.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara