Dalibor Matanić: Od birtijaškog rumenka do elegantnog ženika

Dalibor Matanić: Od birtijaškog rumenka do elegantnog ženika

DOKAZANO je, stilisti čine čuda! Barem u slučaju Dalibora Matanića, trenutno najtraženijeg hrvatskog filmskog redatelja. Za potrebe snimanja tjednika Extra, Dalibor je odbacio svoje rumene obraze i imidž dječaka iz susjedstva, i nabacio odijelo pravog gospodina, (ups, zavodnika). Hoće li mu to pomoći da dobije dobre kritike u Cannesu, na koji se sprema, ne znamo, a hoće li curice željne balkanskog šarma pasti na ovaj Matanićev imidž... pa mogle bi!

"Jednom kad sve sumiramo, kao što bi rekla Gabi Novak, pamtimo samo sretne dane, samo sretne trenutke i detalje. Tako se i horor koji se dogodio Vukovaru pokušava premostiti i percipirati kroz nekadašnje stvarne i današnje virtualne događaje", osvrnuo se Matanić na film koji predstavlja na Cannesu.

"Zanimljivo mi je analizirati mjesta gdje se ljudska priroda pokazala monstruoznom kroz duh današnjeg vremena. Ne želim raditi patetične pamflete, već mi je nagrada kad ljudi koji su proživjeli sve to po Osijeku, Vukovaru i ostalim mjestima kažu da ih je 'Tulum' dirnuo", dodao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
"Inače znam doći na festival i znam osjećaj kad ste bez filma tamo, no moram priznati da kad ste s filmom u Cannesu, osjećate se kao da ste malo iznad zemlje, kao da ste primili posebnu počast. Festival je kao jedan veliki tulum", kaže Dado.

Matanićev film "Tulum" uvršten je u neslužbeni program ovogodišnjeg filmskog festivala (šiša ga talentirani, mladi i dosad nepoznati Goran Odvorčić čiji film "Ciao mama" je u službenoj konkurenciji). Riječ je o "Omnibusu 6/6", projektu koji se sastoji od šest filmova o intimi, na prvi pogled različitih djevojaka koje sve utjelovljuje Leona Paraminski.

Djeca birtije ne vole kravate

A kad već spominjemo Leonu Paraminski, Matanić se kratko osvrnuo i na slučaj "rođendanskog preljuba" u kojemu su glavni akteri (sad već znamo, lažnog preljuba) bili upravo Leona i Veljačin dečko, Janko Popović Volarić.  "Da se mene pita, neka bude i djece nakon fešte. Bar će biti djeca birtije i neće morati nositi kravatu (a zna Matanić o čemu priča, često je kao dječak upravo s ocem hodočastio istima). A otkrio je, kad smo već kod birtija, i jednu od svojih neispunjenih želja: "Jednom bih napokon trebao otvoriti toliko željenu birtiju, ali znam da bi propala jer bih sve častio", zaključio je.

V.R.
Foto: Josip Regović/Extra
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara